Tuesday, September 20, 2011

Bayi Tidak Mahu Botol Susu

Arghhhh!!!!!tensionnya bila anak tak mahu dan tak pandai hisap susu badan menggunakan botol susu.

Hehehehe tu awal-awal aje. Masa mula, memang stress sebab bila memikirkan selepas ambil cuti 3 bulan kena masuk kerja, dengan baby yang masih lagi tak mau hisap botol.Kadang kala buntu juga. Malah, macam2 jenis puting di beli supaya anak selesa dan boleh menyusu botol. Tak jalan juga rupanya.



Bila rujuk ke Poliklinik Jengka 2, misi2 tu kata sbb baby pandai, dia tau tu bukan puting betul sbb tu dia tak mau hisap. So sebagai penyelesaiannya misi2 bagitau bahawa Mida boleh menggunakan picagari, cawan, sudu atau penutup botol ubat. So hari itu, mereka bekalkan Mida picagari..

Sebenarnya mengikut misi2 ini, paling elok tidak mengajar anak menyusu menggunakan botol susu kerana ini akan mengajar mereka keliru puting. Bila berbincang dengan pengasuh Khaleesya ( namanya Kak Me'ah ), Kak Me'ah, tak kisah jika menggunakan picagari ketika menyusukan Khaleesya. Alhamdulilah..selesai masalah.

Tapi nak tau apa yang jadi masa hari pertama Khaleesya di tinggalkan di rumah kak Me'ah? Dah la hari pertamanya tu betul2 selepas seminggu cuti raya. Pagi2 hantar tu ok lagi, naik pukul 8.00 dah merenggek nak susu. Bagi botol tak mau, bagi susu dalam picagari di semburnya susu. Last2 bagi dalam penutup ubat. Ok la juga walaupun dia buat muka pelik. Pukul 12 tgh dah mau tidor dan lapar..mulalah dia 'menyanyi' dan buat ragam sket dan last2nya dia minum jugak susu dalam botol sebanyak 1.5 oz .Hehehe lapar punya pasal. Dah tak boleh nak ngada2 lagi.

Alhamdulilah..sekarang ni dah tenang sikit sebab bila di rumah Kak Me'ah ,Khaleesya memang boleh menggunakan botol susu tetapi jika bersama Mida, mulalah perangai cerdiknya datang. Jangan harap la bagi botol, memang mulut dia takkan buka langsung. Tapi ye la sekurang-kurangnya dia tak menyusahkan pengasuh.

Anda juga boleh mendapatkan beberapa info yang betul di sini. Jadi sebagai ibu, kita jangan anggap perkara ini sebagai satu masalah yang besar sangat ye..hehehe jangan jadi macam saya, kalut betul bila anak tak mau hisap botol susu.

ok, ni ada beberapa gambar Khaleesya ketika tengah di latih guna botol susu..

 Cubaan semasa sebelum mandi.. buat2 hisap dengan muka yang geram..


Finally menyanyi dengan merdu... huhuhu



Train hari lain pun sama juga.. botol masuk mulut tapi tak hisap pun...


Read more...

Sunday, September 18, 2011

Bayi Meniarap.

Assalamualaikum..

Meniarap, adalah aktiviti atau perkembangan bayi sekitar 5- 6 bulan iaitu setelah otot leher dan lengannya kuat. Malah paling awal ketika usia 3 bulan.

Alhamdulilah tepat 24 Ogos yang lalu my liltle girl cukup umur 3 bulan dan dah start meniarap. Cuma sekali je dia buat lepas tu tak mau dah berlatih.So untuk hari-hari yang seterusnya, Mida sebagai umi, tak sabar-sabar atau juga berjaga-jaga untuk melihat Khaleesya meniarap lagi. Ermmm rupa-rupanya selepas itu, ikut mood dia aje nak meniarap ataupun tak. Sebenarnya Khaleesya belum kuat otot leher lagi. Walaupun first time meniarap, dia pandai tegakkan leher, tetapi bila Mida atau sesiapa sahaja yang mendokongnya perlu tahan di tengkuk dia, kalau tak akan melengguk la jawabnya lehernya tu. Maybe sebab tu dia tak rajin sangat meniarap.






first time meniarap di umah mek tok, pulang ketika balik raya..

Cuma pada 15 September Khaleesya dah start marathon meniarap. Pantang letak baring di atas toto, terus dia meniarap. Cuma tak pandai membalikkan badannya kepada keadaan berbaring semula.Kenalah ditolong kalau tak..berdondang sayanglah suaranya.


pagi2 bangun terus meniarap.. sib baik terus tegak kepala sbb cik umi tengah sibuk mengemas umah. 


Dah 3 hari mempraktiskan dengan jayanya, meniarap dan menelentang..Khaleesya demam la pulak.. hurmmm tapi still  lagi semangat meneruskan skill baru ni. Cuma kali ni kena berjaga-jaga, tak boleh 'lepe' la buat kerja, takut dia 'lemas' pula.

kalau nak info lebih lanjut boleh pergi sini. Selamat mengembara mencari ilmu..

Love
^_^ Mida.


Read more...

Air Susu Badan Kurang?

Assalamualaikum..salam sejahtera semua teman.

Alhamdulilah..masih diizinkan Allah Mida meneruskan program BF secara xlusif ini. Syukur.

Walaubagaimanapun, Mida antara ribuan yang di luar sana mempunyai masalah kekurangan air susu badan.. Yup, walaupun selalu di pamkan, hasilnya ciput sangat. Ada rakan tu sekali pam aje penuh botol susu..Mida ni just dapat 1oz ja.. tu yg terpaksa marathon pam sebanyak 3 kali ketika bekerja.. kalau tak, mau stok bf tak cukup pula. Nak tau, nak dapat 1oz tu pun mau 40 minit..puas gilir kanan-kiri-kanan-kiri..wohohoho.Sedih bangat.





Alhamdulilah satu hari tu ada rakan lelaki satu tempat kerja ni bagitau bahawa wife dia pernah ambil PIL PENGGALAK SUSU di KLINIK SULAIMAN Bandar Jengka. So 2-3 hari selepas di maklumkan tu, Mida pergi la beli..

Nak tau hasilnya... tengok pic bawah...


Ni hasil pam pada pukul 11 pagi..tara dapat 100ml.


tadaaaaaaa ni hasil pada pukul 1.30ptg..penuh botol. I Likeeeeee!!!

nak tau camane rupe pil tu.. okeshhh ni dia.


pil ni cuma diambil sebiji pada waktu pagi dan sebiji di waktu malam. Hasilnya memang terbaik.

So bagi yang mempunyai masalah cam Mida ni..boleh la try amik pil ni kat klinik. Ada juga yang cadangkan ambil Pil Air Susu Ibu (ASI ) di mana- mana farmasi. Malah ada juga bagi petua supaya makan jantung pisang ka, lobak putih ka dan bla..bla..bla..heheheh tak cuba lagi. So tak tau hasilnya camna.

Sharing with caring
^_^ Mida


Read more...

Monday, August 1, 2011

Me And BreastFeeding

Salam..
ingat2 lupa dah setahun usia blog ni.. Tahun lepas start launch pun bln pose. kejap je rasa.


Ok ni nak cerita pasal breastfeeding. Tiap kali bersalin aje mesti doktor dan misi pesan agar bagi susu ibu kat baby sekurang-kurangnya 6 bln hingga ke 2 tahun.





Tapi pesanan tu saya buat tak endah aje. Biasanya balik je ke rumah terus campur susu ibu dan susu formula. Alasan mudah sebab kerja..nanti susah nak tinggal baby kat pengasuh. Teruk betul le alasan saya ni. Cuma anak yang pertama sempatlah dia diberi susu ibu sehingga umur 2 tahun ( campur juga dengan susu formula ) tapi yang kedua tu rasanya tak sampai pun setahun. Dia menolak terus susu ibu sebab saya selalu tinggalkan dia ( outstation- dok program jpn la, negeri la,kebangsaan la, ppd la.. huhuhu ). Tapi bila saya tengok, dia kurang rapat dengan saya..maka saya terfikir, mungkin kurang memberi dia susu ibu menzahirkan jarak antara kami. Apa- apa hal dia akan lebihkan si abahnya. Ada sekali tu masa umurnya hampir setahun, saya sedang menjalani T.O.T di Dusun Eco Resort..saya kol umah tanya kabar dan saya bercakap dengan dia.." aqiss rindu umi tak?" Lalu dia jawab.." X pun sebab abah ade.." Aduhai luluhnya hati. Dan setiap kali di rumah pun kalau abahnya balik lambat, cukup membuatkan dia susah hati.. bila abahnya sampai di rumah, dia akan cakap.." Rindu abah". Hohoho..jelesnya.


Jadi saya berangan-angan jika diberi rezeki lagi, saya mahu buat fully breatfeeding. Dan setelah 6 tahun usia anak yang ke 2, barulah saya melahirkan cahayamata yang ke 3. Alhamdulilah, sehingga kini,  saya hanya berikan dia breastfeeding. Walaupun pada mulanya takut air susu tak mencukupi ( mana taknya, jika orang lain tu pantang anak tak menyusu je, air susu ibunya keluar mencurah-curah), saya tawakal saja pada Allah. InsyaAllah niat yang baik ,mudah-mudahan di makbulkan.


Sekarang ini breastfeeding sudah menjadi trend kepada ibu-ibu yang bekerjaya. Banyak kedai menjual gadjet breast feeding dengan tawaran harga dari yang rendah hingga ke ribuan ringgit. Pilih saja yang mana mampu. Malah menyusukan anak ketika bershopping juga tidak menjadi satu perkara pelik sebab pelbagai jenis cover/ peek a boo di jual untuk tujuan ini.


Sebenarnya banyak kebaikan susu ibu kepada bayi kita, antaranya mereka tidak mengalami masalah usus, memudahkan pembuangan air besar, kurang masalah kembung perut, dapat protein yang tinggi, menghindarkan masalah alahan, menjelekitkan hubungan ibu dan anak, perkembangan mental fizikal yang cukup baik, mempunyai antibodi yang kuat dan banyak lagi.


Bukan tu je, ibu pun dapat manfaat juga seperti melindungi ibu daripada kanser payu dara dan rahim, membantu mengurangkan berat badan secara semula jadi dan mengempiskan perut kerana hormon oksitosin yang dihasilkan mempercepatkan pengecutan rahim, mengurangkan tempoh pengeluaran darah nifas,mempercepatkan pemulihan luka selepas bersalin, merendahkan risiko osteoporosis dan masalah jantung dan paling  best jimat kos belii susu formula.

Walaupun saya terlambat sedar akan cara dan kebaikan penyusuan susu ibu ini tetapi saya tetap bersyukur kerana tetap dapat menjalaninya untuk kali ini. Bagi saya, biarlah terlambat asal jangan langsung tak buat. Mungkin kerana kelaraan saya dalam mencari ilmu berkaitan perkara ini dahulu membuatkan saya tak peduli akan segala kebaikannya. Tapi kali ini saya belajar dari kesilapan yang lalu. Harap harap saya boleh menjadi a greatest mum untuk anak-anak saya.Akhir kata, sokonglah program Breastfeeding untuk anak-anak anda. Jangan ragu2 lagi.


Love,
^-^ Mida.


Read more...

Sunday, July 31, 2011

Amalan Berpantang

Salam ramadhan..
Syukur alhamdulilah ramadhan kali ni saya dah pun melepasi zon berpantang bersalinkan anak yang ketiga. Yahoooo seronotnya.

Sebenarnya, setiap kali saya bersalin, en.suami lah yang sibuk menjaga saya..maka untuk kali ini lagilah teruk dia bersilat.Mana nak jaga saya, nak siapkan anak-anak ke sekolah, nak kemas rumah, masak2 dsb.

Kesian juga tengok dia yang tak menang tangan. Jadi ada masa juga saya meringankan tangan membantu membuat kerja rumah. Tak boleh dah manja2 macam bersalin waktu dolu-dolu.



Walaupun hanya dia yang menjaga saya, jangan fikir saya boleh skip berpantang. Menu saya setiap hari hanya nasi putih dengan ikan bakar atau ikan kering sahaja.Sayur pulak sawi masak air. Menu petang biskut kering cap ping pong.Huhuhuhu perit juga rasa.

Ada sekali tu masa hari ke  20  bersalin, mak mertua datang dan masakkan singgang daging..perghhh pehpalihhh sedapnya. Tapi cik suami jeling2 sbb dia takut langgar pantang.Saya apalagi, pantang di sua menu sedap sikit baru sedap makan .Hihihi

Tapi berkat berpantang dan menyusukan anak, pada bulan pertama saya dah hilang 7kg berat badan..Syukeeenya.

Harap2 bulan2 akan datang, berat badan makin turunlah sebab salah satu kebaikan buat penyusuan ibu dapat menurunkan berat badan.

ni gambo masa menanti hari nak bersalin..hihihi pose syok sindiri :)

Bile post gambar ni tingat masa lam hospital.Doktor cakap " tinggi awak 146cm? Perut awak ni beso.. ni mesti baby dlm kandungan berat 3.4 kg.Sy mesti hantar report ni.."

Eleh..padahal rekod lama dulu2, buku ngandung dok tulis 144cm, x da pa pun.Kecoh betul doc tu, last baby lahir just 2.8kg saja.

Bye,
Mida.





Read more...

Monday, July 18, 2011

Growth Spurt

Assalamualaikum..
lama rasenya tinggalkan blog kesayangan ni. Biasalah bile ada si kecil comel ni, banyak masa senggang dihabiskan bersama. Pula dia ni bukan macam bayi yang terdahulu ( cik abang dan cik akaknya ). Tingkahlakunya selalu berubah-ubah. Jika bayi lain suka tidur, atau tengok tv tapi bayi saya ni suka berangan dan yang penting ada saya atau abahnya di samping dia. Kadang2 mau patah pinggang dok duduk tercongok depan dia.



Apa itu Growth Spurt.
Ok ni saya nak cerita pasal Growth Spurt atau sebenarnya kalau kita orang kampung panggil gejala peralihan bulan. Maksud standartnya Pecutan Pertumbuhan.Contohnya demam tiba-tiba, meragam, menangis, jap mood ok jap ko, kadang ade hari mau menyusu banyak dan ade hari tak mau menyusu sangat. Pastu ada hari kuat tido ade hari x mo tido.. So sesiapa yang menjadi ibu mesti biasa mengalaminya kan. Tapi jangan pelik ye, benda ni adalah normal kepada semua bayi.

Bila Gejala Tersebut Berlaku?
Gejala ini akan berlaku pada bila-bila masa sahaja. Ikut suka bayi kitalah :) Ada yang kate pada hari pertama di rumah,ada yang berlaku pada hari yang ke7-10, minggu ke 2-3, minggu ke6-8, bulan ke 3, bulan ke4 ,bulan ke 6 dan bulan ke9. Tapi x semua berlaku pada waktu yang sama, janji nampak tingkahlaku bayi kita berlainan seperti biasa itulah growth spurt. Tempoh berlaku hanya sehari hingga 3 hari atau paling lama seminggu, jadi sebagai ibu bapa janganlah kita bosan melayani karenah bayi kita nanti

Pengalaman Growth Spurt Baby Saya
Macam bayi saya ni, perangainya asyik berubah sahaja. Bab tidur, jangan ceritalah. Kebiasaannya memang tido dlm buai tapi bile meragam ada masa mau tidur di dalam buai, jika di angkat ke atas tilam terus berjaga. Adakala mahu tidur di atas tilam dan perlu di tepuk oleh en.abah dia. Adakala mau dienjut di dalam buai berjam-jam oleh saya ,dan x boleh diganggu oleh en.abah atau abang kakaknya, kalau tak langsung tak tidur.Adakala mau tidur atas bahu/pangku kendian dah lena barulah di letakkan dalam buai atauu tilam.Tidur malam pula bila menjagkau pukul 12 mlm barulah lena, jika tak asyik nak didodoikan sahaja.Fenin juga masa mula-mula dahulu.

bab menyusu, saya mmg buat bf sepenuhnya.Kebiasaanya menyusu sejam sekali atau dua jam sekali tapi bila meragam  adekala menyusu kuat ( 3 kali tanpa henti- PD kanan, pastu PD kiri kendian PD kanan balik semula ) sampai saya takut dia kembung, ada masa saya suakan bf, dia buat derk aje, sampai saya takut dia kelaparan. Ade masa isap main2 dan tarik  sambil ketap 'nen' saya kuat2..adoiii noti sangat.

Bab 'uk uk' pulak selalunya 3 hari sekali, tapi ade juga sehari sampai 3 kali..haaa ini time memang dia banyak ragam. Time nilah x mo nyusu sangat.. x mo tido buai, hanya atas pangku saya sahaja sampaikan lenguh bahu. Tapi sib baik sehari sahaja, kalau berlangsung 3 hari atau 5 hari..parahlah bahu saya.

Tapi bile google sana sini dan tengok gejala ini normal, idaklah gusar sangat. Cuma sebagai ibu dan bapa, kita ikut je la karenah mereka..sabar ajelah banyak-banyak hik..hik..hik.Dan paling penting jangan stop bf kepada bayi anda.

Ok apa pun, kita sebagai ibu, saya percaya kita akan buat apa sahaja yang terbaik untuk anak kita kan? So saya harap tajuk yang saya kongsikan ini dapat memberi manfaat kepada rakan-rakan yang menjadi ibu.

Love
^_^ Mida


Read more...

Wednesday, May 25, 2011

Rentetan Bersalin Di Hospital Jengka Part 2- Kena Tengking Dengan Sister.

Bila dapat menyusukan Khaleesha, terasa amat seronok. Biasalah lama dah tak beranak kecik. So sepanjang hari hanya melihat wajah dia, melayan karenahnya yang tak mau tido tetapi asyik nak bergayutt dengan nenen. Kali ni Mida plan nak sertai program Susu ibu sahaja. So alhamdulillah, tak sukar melatih Khaleesha menyusu badan.

Lepas keluar labour room, terus kol suami, rakan, sekolah dan siblings nak maklumkan dah bersalin. Suami begitu terkejut sbb dia tak tau Mida msk labour room, walhal dia ade je kat luar.



Tapi kalau maklum pun, dah tau dia x leh juga nak teman kat dalam tu..sbb dia dah cop tempat pertama nak pengsan. So kang sian kat misi2 tu nak angkat dia pulak. So, dia msk wad utk qamatkan anak..nak tergelakknya, dia x berani nak dukung Khaleesha..hahaha..so terpaksa la dia just rapatkan bibir dia kat telinga baby yg berada dlm coat. Tak lama tu, dia blk kejap, nak urus bj sekolah agama ank dan beg diorng, nak bw brg baby lg- lampin sebab just bw pampers rupa2nya selagi x kencing dan berak, misi tak bagi pakaikan pampers.Tu yg pagi2 , Khaleesha di balut dgn towel.Kain utk ibu2 pun habis, so kena la suami bwkan byk sket kain batik, dek di sebabkan kain batik ku lencun dengan darah. La satu lupa nak bw minyak panas- pesen Mida ni lepas bersalin jek mesti perut tu kena rengat2 cam nak bersalin semula...pulak2 time Khaleesha menyusu, rase berdenyut2 je kat ari2, perut dan belakang pinggang.

Pukul 12 tgh suami dtg dengan barang2 keperluan, time ni Khaleesha berjaga sakan nak main ngan abah dia..Izzad dan Balqiss x boleh nak ikut sbb ade exam kat sekolah agama.Sian diorang, x sabar2 nak tengok adik.

Cuma kan, jarum drip air still ade kat tgn kiri, rase kekok dan susah nak ambil ank dr coat, kdg2 ter xcident gak..alala sakit betul.Mintak misi cabutkan, diorg x bagi, time balik nnti baru boleh buka.Ermmmm x sanggup rasenye.Tp ms shift petang tu sekali lg request kat misi, alhamdulilah diorang kasi cabut jarum tu.Yeyeye sukanye.

Malam tu, dlm kul 11 mlm, Khaleesha x mo tido..berjaga sampai pkl 4am..sib baik dia x nangis.Tp nenen mesti ade dlm mulut dia.hik..hik..hik ngada2.

Esok kul 6.00 pg Mida pi mandi2 sbb plan nak tido.Alahai br nak layan mate, doc dtg check perut,Khalesya pun berjaga la pulak sbb kena check dan kena mandi. After siap2kan Khaleesha, baru berangan nak tido.Alahai datang pulak org2 dr Hospital Kuantan.. biasalah tanya bersalin bile, anak dah berapa, baby boy ke girl..pas tu tanya service.. erm Mida ckp ok jek.So dia tanya service mlm sbb Mida msk mlm, Mida ckple mmg ok sbb waktu masuk tgh kontaksi, so setiap masa misi datang tanya keadaan diri.Dalam labour pun ok. So dia tanya plak psl shift siang, Mida ckp ok juga.Dia tanya jika mtk ape2, cepat tak sampai.Mida angguk ja la.so ape dia?..Ok Mida jawab cam psl, request cabut jarum drip air ni la, mintak kat misi, terus misi bagi dan suh student tlg cabutkan.

Hui banyak no kena jwb soalan..pdhalhari ke-2 tu dah kena jwb set soal selidik.Hari ni secara lisan plak.Kaco beno nak tido.Tgh baru nak layan mata, datang sister wad bersalin kat Hospital Jengka ni la.Dia tiba2 mai katil dengan suara yang kuat.."Awak ni sebenarnya ade masalah ape?".Mida pun bukak mate..ioskhhh tanye aku ke? Mida pun pandang kat dia, sambil kate " x de masalah pe puan" Pas tu dia sambung lagi " Abih tu yg awak komplen macam2 tu ape?" Mida dah naek heran..bile mase le komplen depa nih..dlm borang tu pun aku tick semua skala 5- kira yg paling baik tu..isk konpius ni..bab tanya pengalaman dok wad dlm borang tu pun Mida tulis ok2 aje sbb semua misi bg moral support dlm  labour room..x caye, sesape cik misi kat Hospital Jengka, ce selak blk set soal selidik no 216.So rase x but salah ape2, Mida jwb la x de pun buat komplen.Pastu dengan tak puas hati sister tu tengking lagi " x de konon, yang awak tu report kate misi duduk rileks tu buat ape? kate semua keja student yg buat, awak ni mmg sengaja nak malukan kami ye?" Cisss ni mesti kena pantau td, n kena komplen ngan org Hospital Kuantan ni la..konon time ni Midah lemah2 lg, sesedap mulut dia tengking ye. Dengan rase dia mesti salah faham, Mida ckp la bhw org yg berkenaan tanya psl servis org siang... n Mida jwb seperti yg Mida jwb kat org Kuantan tu juga..Lepas tu sister tu blah tp dgn bebel yg tak habis lagi, dgn buat mukanye dgn jelingnye..erm alahai...dah tua tp perangai cam budak2..

Moralnya: Mida rase soal selidik yg dijalankan oleh pihak KKM ni tiada keesahan, kepercayaan dan kerahsiaan pun.So x perlu le teruskan.Kenapa Mida ckp cam tu..andai la ade org tu komplen, walau x boh name, misi2 boleh juga bc dan perasan sape yg jwb set tu.Kendian lau kena pantau cam Mida kena tu, kita bgtau yg elok2 tp why dia tunjuk responden kat sister di situ.Kan dah jd salah faham..ce kalau sister tu tolak Mida ke tarik rambut ke..konpem Mida x leh nak melawan kan sbb lum ade power lg..So tukang pantau tu pun sama x amalkan etika kerahsiaan dan yang dipantau pun pelik gak, awat serang respondent.Atau mereka ni tiada kesediaan untuk dikritik? Allualam.

so sesiape yg admit kat Hospital Jengka..hati2 la..jgn korang pun di bang..bang boom kan oleh mereka.Kalau tanya ape2..puji aje la walau tak benar *_*. Sebagai kaunselor, Mida selalu jaga pr dgn org luar/lain.Kalau ngan kwn2 sj yg gilenye keluar. Tp tu la, sdgkan ade member yg x berkenan di hati pun, Mida x pandai terhengeh2 nak report kat boss ni plak kat sepital ni, lau gatal nak buat mulut cam longkang..hermmmm .




Read more...

Rentetan Bersalin Di Hospital Jengka Part 1.

23 Mei 2011/Isnin: Rase macam malas beno nak pegi keje. Rase badan cam tak larat. Tp mikir ade beberapa keje lum siap, kuatkan semangat le nak turun dr umah yg berada di tingkat 3 ini dan ke skul yg mane ofis pun di tingkat 3. Ermmmm kalau berada di zaman Kesultanan Melaka, dah lama Mida request jambatan gantung dr umah ke skul..x payah turun naik tangga.



Kat skul,perut start dah memulas2 cam nak buang air besar.Turun naik la nak ke toilet. Tp yg x bestnya sampai toilet jek rase sakit ilang.Adoyai..last2 x larat dah nak ke tingkat 3 Blok A nun ( ofis i la..), so lepak2 jek kat Bilik Kemanusiaan, itupun selepas siap koling2 semua institusi yg terlibat dgn program Karnival Pendidikan pd 22 Jun nanti.

Hari Isnin mmg ari plg  lambat balik- 3.20 petang. Member merangkap escourt Mida si Gie nasihatkan check jalan kat klinik.Eermmmm ok juga tu. So balik kejap,mandi2 n suh hubby antar ke poliklinik. Misi kat situ kate itu kira kontraksi dah tp slow lagi..maybe this night kena bjaga2..Adoi keto juga, sbb hubby kena jaga gak kedai sbb member dia x do. Sesambil tu, mlm itu layan gak la fb sat. Kul 9 mlm lebeh, ade rase kontraksi semakin kerap, 2:10. So amik bj ank2, iron dan pek beg skul depa. Pas tu kol hubby, hubby terus tutup kedai n antar ank2 ke umah pengasuh. Kul 10 mlm, lepaking di wad Hospital Jengka.Bila check jalan br ade bukaan 2cm. Ermm target lam 3 jam maybe boleh deliver.

So lepak2, mate x leh plak nak tido sbb kontraksi tu la.. tgk jam kul 2.00 pg dan kontraksi dah start 3:10.Doc ade datang check perut, dia tgk ketinggian Mida hanya 146cm kiranya dlm border kritikal short, pastu siap ckp.." eeee perut awak besar ni, sy agak baby awak 3.4kg la..risiko bahaya tau." Mida yg dengar pun dah kecut perut, belum ade anak yang lahir 3kg, abih besarkan 2.8kg jek.Terus kol hubby ,risau kena antar Temerloh, kut la kena bedah.

Tungu punya tunggu x thn dah..kul 5 check jln lg..aduhai br 3 cm.Awat lambat ni.Sabar...tabah kate along. So pi amik wudhu, Mida bc yassin, pi solat dan 6.30 tu ckp lg skali kat misi yg Mida x thn dah..tp misi ckp, x leh kerap check jln..kena 4 jam sekali.N then Mida ckp,betul2 x tahan nih.

So sorang misi lain- Dayang,suh Mida pi msk labour room, dia psg CTG dan check jln..dah 7cm. So dia kol doc sbb nak pchkan ketuban, tp doc x angkat phone.tunggu hingga kul 7.00pg, Dayang pecahkan air ketuban.lepas tu dlm 3 minit, Mida rase kontraksi yg kuat hingga rase cam nak turun dr katil jek..misi shift pagi check tengok dah 8..dia suh Mida rileks n tarik nafas ikut idung dan hembus kut mulut.Sesambil tu misi lain masukkan drip air kat lengan dan masukkan wayar oksigen kat idung (first time kena cam ni)
After 3 minit again, kontraksi lagi- bukaan 9, huihh kena tgu lg 1 lg kontraksi..konpem 10 cm. Yesss dia datang..Mida gengam bucu katil, Allahuakbar dan baca doa Mida kumpul tenaga jap n push..tenaga sebenarnya dah weak sbb mlm tu x mkn nasi dan x tido.Nampak ade bintang2 kat dpn mata.Tapi susah juga la nak push, mane ade wayar kat idung, kat tangan dan kat perut..memang tak selesa.Dalam 7 kali push, baby keluar separuh, misi2 suh kumpul tenaga kejap dan suh teran dlm kiraan 10. Alhamdulilallah..beberapa kali cuba akhirnya Khaleesha lahir ke dunia.Rase teramat puas..

Sepanjang ade dalam labour tu syukur sangat sbb misi yang bertugas malam tu- nama Dayang tu la sangup tunggu Mida sehingga habis proses kelahiran dan misi shift pagi yang sedang sarat mengandung namanya Siti sentiasa ade di sisi.Yang lain2 pun ade juga bagi moral support cam cara betul pernafasan, tp Dayang siap tolong tarik paha, tolak tengkuk ( sbb i kan rendah, susah betul nak tgn nak capai peha dan nak bongkokkan kepala ke perut ), sesekali tolak perut bila nafas Mida pendek2.Siti pula walau tgh sarat, dia yg ckp takat mane dah anak keluar, tlg keluarkan darah beku, keluarkan uri, jahitkan luka.Sian tengok dia.Penat gile kena berdiri di sisi Mida lebih dr 1 jam setengah sehingga proses kelahiran siap.

Khaleesha selepas keluar dari labour room.Alhamdulilah just berat 2.8kg dengan ketinggian 49cm.

-abisss part 1-


Read more...

Saturday, March 19, 2011

Aktiviti Cuti 3- Jahit sarung bantal dan tilam baby

hi, jumpa lagi.
Hari Rabu ade date dengan doktor, siap kena cucuk att lagi..Pulak tu tunggu giliran dari pukul 8 lebih sampai le pukul 1 baru le boleh balik. Udah le tangan jadi kebas, gastrik pulak datang secara menggila. So sepanjang Rabu aktivitinye hanya berbaring di depan tv.Hajat di hati nak balik umah mak kat Putri Malu dan bertandang ke kenduri umah Din di J21 terpaksa le di batalkan. Alih2 pagi2 Khamis hinggalah Jumaat baru Umi pi jenguk anak2 di umah mak..diorang abis pusing2 Penang, Kelantan dan Terengganu pada hari Selasa lagi. Rindu pulak bile pisah lama2 ngan budak2 dua orang tu.




So lepas Jumaat, baru Mida balik J2, so oleh kerana malam tu en.suami kena pergi Kelantan sebab urusan keja, Mida pun apalagi..potong2 kain cotton buat sarung bantal, sarunng bantal golek dan sarung tilam untuk baby. Hari Sabtu ( today ) Mida just buat finishing- jahit ropol2nya sahaja.

Sebenarnya Mida pun belum tau jantina baby yang dalam perut nih..asal scan jek, tak nampak jantinanya. ermmm nak buat camane..dia mau kasi suprise kot. So bagi mencari warna selamat dan corak selamat, Mida beli kain cotton corak Pooh dan warna biru...so sesuai utuk baby boy atau girl kan...




Oklah ini le hasilnya..cuma kain selimut je tak dan ( maksudnya tak sempat ) nak jahit lagi. Tak tau le minggu depan ni boleh buat atau tak..sebabnya buka sekolah hari Isnin ni Mida seharian sebuk ngan program yang perlu di run kan.. hari selasa sibuk pulak nak buat persiapan result SPM yang dijangka keluar pada hari rabu depan ( 23hb).so pihak UBK akan buka kaunter selama 3 hari di dewan.. ermmmmmm mesti penat melayan karenah bebudak. harap2 sabtu ahad tu tak adalah aktiviti yang mengacau ( tapi Sabtu tu dijangka ade LADAP)..hohoho..kehidupan ku menjadi busy yang amat le minggu pertama ini. -_-.

okla..cukup le satu malam ni Mida buat 3 ntry sekaligus.
Ade masa nnti, kita jumpa lagi na..
bye,
Mida.


Read more...

Aktiviti Cuti 2- Bengkung Umi

sambungan ye..hehehe.
Ok bile dah siap membuat barut baby, jangan lupa bengkuk cik uminye ni.. kang tak ramping pulak lepas bersalin *_*.

Tapi cam heran la pulak ye.. cam le beranak sulung, semua nak buat, semua nak baru..hohoho..sebenarnya Mida dah lama MC bersalin nih, dah 6 tahun pun. So segala barang bay, barang sendiri ntah kemana dah bagi ke orang.



So jangka masa nak menyiapkan bengkung ni pun just satu hari je.. tu yang Mida suka cuti ni.sebab kalau hari bekerja, memang tak dapat nak jahit apa-apa. Lepas keja biasenya badan jadi flate terus. Tau, balik umah basuh pinggan, kain, masak, makan dan tidur..hehehe.



Bengkung ni Mida buat bengkung jenis Tali Kasut. So untuk buat bengkung ni,Mida guna kain belacu di bahagian dalam dan kain cotton warna hitam di bahagian luar tu.Panjang bengkung ni dari bawah dada hingga ke separuh punggung.jadi kalau pakai memang kemaslah perut.

Kebiasaanya ada juga yang tempah nak semua bahagian guna kain belacu, ade juga nak kat bahagian luar tu kain berwarna atau bercorak. Mida ngikut jek la tempahan orang. tapi lo ni memang tak buat dah le tempahan orang. Cukup le buat tuk diri sendiri je dulu.

Ok la ye..kita jumpa akt.cuti 3 pulak.. hehehe aktiviti ape pulak ye?
Mida.


Read more...

Aktiviti Cuti 1- Barut Baby

Assalamualaikum..
Hurm cutii sekolah dah nak abis pun. Tinggal esok ja sehari lagi. Baru malam ni kesempatan nak update blog.
Ke mana agaknya ye kawan2 semua time cuti sekolah ni? Ada yang balik kampung, ade yang ronda2 1 Malaysia,ada yang nak naik belon panas kat Putrajaya la ye. Tapi bagi Mida pulak, cuti ni hanya dok memerap kat umah je la sebab dah tak larat nak bawa perut yang semakin membesar. Jadi atas kesempatan tu Mida just buat persiapan-persiapan untuk kelahiran baby nanti. Cuma anak2 sahaja cuti ni ronda2 Penang, Kelantan dan Terengganu.Huiii kemain lagi diorang berjalan sakan. Tak pa la asal diorang tak bosan dok umah kan.



Ok..awal2 cuti ni Mida hanya siapkan barut baby yang tinggal bab nak lekatkan talinya sahaja. Mida buat 6 helai barut baby bersaiz S dan 6 helai bersaiz M. Biasa2nya anak Mida tak le beso mane sebab tu kena buat saiz S juga.Alhamdulilah dalam sehari boleh le siapkan, tu pun buat sesambil malas..hahahaha.

Esoknya Mida buatkan 12 helai barut baby tempahan kawan- Tuan Rohana Tuan Lembut ( Kaunselor SMJP ) yang bakal bersalin April ini. Kalau ikutkan tak mo dah amik tempahan sebab baby dalam perut ni kekadang kuat beno jelesnya..Tak boleh dok menjahit lama-lama..mula le dia mengeraskan perut..adoiiii tu yang tak tahan. Tapi bile memikirkan member baik zaman sekolah dulu, Mida buat le juga.Alhamdulilah dalam sehari siap le juga barut tuk Ana..mula dari memotong kain, menjahit dan melekatkan tali barut.

ok lah layan le gambarnya..


Ni barut baby Mida le. Yang bawah tu saiz S dan yang atas tu saiz M.


                                                           Yang ni tempahan dari Ana.

ok..sambunng ntry lain pulak ye..akt cuti 2.
Bye,
Mida.


Read more...

Wednesday, February 16, 2011

Kek Oren





Bahan
250g tepung kek/serbaguna
150g gula halus
178 butter/secawan
2 sudu besar susu segar
1 sudu teh baking powder
1-2 sudu parutan oren
3 biji telur gred A
Jus dr 1 biji oren
1/2 sudu garam halus

Cara buat
1.Ayak gandum, baking poder dan garam.
2. Dalam bekas lain- pukul butter dan gula sehingga kembang
3.Masukkan telur satu persatu
4. Masukkan tepung, parutan oren,susu segar dan jus oren. Kacau hingga sebati.
5.Bakar dalam 45 minit @ sehingga masak.


Read more...

Friday, February 11, 2011

Panduan Menjaga Alat Sulit Wanita.

Dalam kehidupan seseorang wanita, penjagaan alat sulit atau alat kelamin amat penting kerana ia berkait rapat dengan pengeluaran darah haid, hubungan seks dan kehamilan.

Bahagian ini sensitif pada perubahan persekitaran terutamanya keasidan dan kealkalian (pH) kemaluan wanita. Perubahan ini samada disebabkan jangkitan kuman, penggunaan sabun atau faktor fizikal, persekitaran ataupun kebersihan diri. Seseorang wanita mungkin tidak selesa, gatal, mengeluarkan keputihan yang tidak normal atau berbau, bengkak alat kelamin dan kesakitan.Menurut Dr. Siti Zaleha Ab. Rahim dari salah sebuah hospital swasta, wanita yang mempunyai tanda-tanda tersebut mudah dijangkiti kuman.




"Ia juga akan menjejaskan hubungan seks dan menimbulkan konflik antara suami dan isteri."
"Disamping itu, jangkitan kuman tertentu yang berulang boleh merosakkan sistem peranakan menyebabkan saluran fallopio tersumbat dan menjadikan seseorang itu sukar mendapat zuriat," katanya.

Ada beberapa langkah yang boleh dijadikan panduan untuk menjaga alat kelamin atau reproduktif wanita.
Langkah-langkah penjagaan alat kelamin yang disyorkan:
  • Membersihkan bahagian luar kemaluan selepas buang air kecil atau air besar, seelok-eloknya menggunakan air.
  • Ketika haid, wanita dinasihatkan kerap menukar tuala wanita terutama pada hari-hari yang banyak darah keluar. Ini kerana darah adalah media yang sesuai untuk kuman membiak. Bagi wanita yang menggunakan tampon mereka perlu ingat untuk menukarnya.
  • Elak daripada sering mengamalkan douching iatitu memasukkan jari atau pancutan ke dalam faraj dengan tujuan membersihkan bahagian dalam faraj. Perbuatan ini akan menyingkirkan sejenis bakteria lactobacilli dari faraj disamping mendedahkan faraj dan bahagian luar kemaluan kepada bahan kimia yang boleh mengakibatkan iritasi kulit.
  • Elakkan menyabun atau menyapu shower gel pada alat kelamin kerana ia mungkin menyebabkan kekeringan dan iritasi kulit atau gatal. Sesetengah wanita sensitif dan alah pada pewangi dalam buih sabun.
  • Pasangan suami isteri digalakkan membersih alat kelamin dengan air sebelum dan selepas hubungan seks untuk kebersihan yang optima.
  • Amalkan membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas hubungan seks untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kencing. Amalan ini berkesan untuk wanita yang sering mengalami jangkitan kuman pundi kencing (urinary tract infection).
  • Elakkan memakai pakaian dalam sentetik yang terlalu ketat kerana ia menyebabkan kulit berpeluh, tiada peredaran udara pada kulit dan akhirnya menggalakkan kuman membiak.
  • Pakaian dalam perlu ditukar setiap hari dan pada hari-hari mengalami keputihan, elok memakai panty liner supaya ia tidak melekat pada pakaian dalam yang menyebabkan ketidakselesaan.
Tambah Dr. Siti Zaleha lagi, jangkitan kuman sering berlaku sekiranya alat sulit tidak dijaga dengan sempurna. Ini termasuk kuman bakteria, virus, kulat dan protozoa yang dapat ditularkan melalui hubungan seks (sexually transmitted disease). Wanita dan pasangan perlu berjumpa doktor sakit puan untuk ujian pengesahan dan rawatan spesifik. "Paling kerap berlaku ialah jangkitan kuman atau fungus yang dipanggil candida. Ia dapat dirawat dengan memasukkan ubat antifungus ataupun ubat pil ke dalam faraj." Ujar beliau.

Kumpulan kuman lain yang sering menyerang wanita ialah bacterial vaginosis. Pesakit akan mengadu mengeluarkan lendir busuk (fishyodour discharge) dan kegatalan teruk. Ini dapat dirawat dengan antibiotik spesifik.

Katanya, wanita juga terdedah penyakit bengkak pada alat kelamin yang dipanggil bartholin cyst.
"Ia terjadi bermula dengan pembengkakan setempat pada bahagian bawah bibir kemaluan. Pada peringkat awal, pesakit mungkin tidak perasan kerana saiznya kecil. Cyst ini terbentuk akibat kelenjar Bartholin tersumbat dan bengkak yang sering terbentuk disebabkan jangkitan kuman bakteria.
"Ia dapat dikawal melalui pembedahan kecil pada cyst untuk mengeluarkan cecair yang terkumpul di dalam kelenjar tersebut. Sekiranya ia kerap berulang, dinasihatkan dibedah dan dikeluarkan," jelas Dr. Siti Zaleha lagi.

Bengkak nanah (abcess) dikaitkan dengan jangkitan kuman dan pesakit mengadu sakit serta demam. Rawatan adalah secara incisional dan drainage untuk mengeluarkan nanah dan pengambilan antibiotik.

Selain itu, bisul juga boleh terjadi pada wanita yang sering bercukur. Oleh itu, kebersihan pencukur perlu dititikberatkan.

Penyakit lain yang turut dikaitkan dalam masalah ini ialah barah pada bahagian luar alat kelamin (vulva dan vagina). Namun ia jarang terjadi berbanding barah pangkal rahim, rahim atau ovari. Ia merangkumi hanya 5 peratus daripada semua jenis barah sistem produktif wanita.

"Penyakit ini sering berlaku pada wanita yang telah menopaus dengan purata umur 60 tahun. Pesakit akan mengalami kegatalan berterusan yang teruk diikuti ketumbuhan atau ulser yang kerap bermula pada bibir luar kemaluan. Rawatan ini merangkumi pembedahan besar dan radioterapi," katanya.

Ketika mengulas mengenai kaitan penjagaan alat sulit dengan masalah keputihan, Dr. Siti Zaleha berkata keputihan kerap berlaku pada wanita dan penting sekali mereka tahu membezakan antara keputihan biasa dan yang berpenyakit.
"Keputihan yang normal boleh berlaku pada keadaan berikut iaitu beberapa hari sebeluim tiba haid, ketika keghairahan seks, kehamilan dan klimakterik atau selepas menopaus.
"Begitu juga sebelum tiba haid dan ketika hamil atau belaku perubahan paras hormon yang meningkat. Semua ini menyebabkan banyak keputihan atau cecair jernih yang melekit keluar dari faraj," ujar Dr. Siti Zaleha.
Tanda-tanda keputihan yang berpenyakit termasuklah pertukaran warna dari jernih, putih ke kuning atau kehijauan atau berdarah. Sekiranya keputihan terlalu banyak, kadang-kadang ia keluar secara berketul-ketul kecil, gatal dan berbau. Tanda-tanda adalah seperti bengkak, pedih atau sakit pada alat kelamin. Sekiranya jangkitan merebak ke rahim atau sistem peranakan, wanita akan mengadu sakit pada bahagian bawah abdomen serta demam.
"namun begitu, seelok-eloknya wanita yang mengalami masalah keputihan dinasihatkan berjumpa doktor untuk mendapatkan pengesahan sama ada ia berpenyakit atau tidak, supaya rawatan dapat diberikan sebelum penyakit serius," tambah beliau.

Dr. Siti Zaleha juga menjelaskan, kebanyakan wanita tidak memerlukan produk atau ubat penjagaan alat kelamin sekiranya langkah-langkah yang disarankan tadi diikuti dengan bijak. Ubat hanya perlu diambil bagi merawat jangkitan kuman dan keputihan yang tidak normal.
"“Ada segelintir wanita berasa selesa dan puas apabila mereka membersih dan merawat alat kelamin dengan produk yang berada di pasaran. Mereka dinasihatkan memikir bahan pencuci yang tidak alergik, yang tidak mengubah pH faraj dan telah diuji kebersihannya.
"Sekiranya selepas menggunakan produk tersebut dan timbul rasa pedih, gatal atau kemerahan, wanita itu dinasihatkan tidak menggunakannya lagi dan berjumpa dengan doktor," katanya lagi.

Petikan dr Ibu, November 2001.
Sharing is Caring
^_^ Mida.


Read more...

Saturday, January 22, 2011

My First Crochet

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Dalam cuti sekolah bulan Disember yang lepas, hati Mida dok meronta-ronta nak buat crochet( kait jarum satu ) atau knitting ( kait jarum dua ). So untuk merialisasikan impian tu, en.suami pun carilah buku yang berkaitan di Temerloh, so dapatlah buku knitting nih. Suka sangat. keesokkannya Mida ke SMKJP sebab nak jaga STPM, sempat le singgah town nak cari jarum knitting.. hurmmm tak do la. So dapat le beli benang dan jarum crochet.Tu pun tak ade pilihan. 



Sebelah malamnya Mida study buku knitting tu..aduyaiiii tak paham la nota tu sebab Mida tak ade basic knitting. Apalagi google le kat youtube.. tapi cam susah la pulak. Hurmm tangguh la dulu hasrat nak buat knitting.

Try google crochet..saja nak tengok cara buat baby shoes.. best la sebab nampak mudah. hehehehe..seminggu juga la cuba kait dan uraikan benang. Alhamdulilah jadilah juga walaupun tak kemas sangat. Pepun sukaaaaaaaaaaaa.

Lepas-lepas tu google plak cara crochet headband untuk puteri yang dah beso ni.. alhamdulilah nampak cam ok juga. Wah bertambah-tambah seronoknya.

nak tau dak sebab pa dok sibuk nak buat semua ni..first suka tengok member lama si Lia tu pandai buat crochet ni..cantik2 aje. So saja la nak cungkit dan perkembangkan bakat terpendam. Lagi satu sebagai aktiviti dalam pantang nanti ( di jangka jun..)

ok jom la jamu mata hasil yang Mida buat nih.. bagi rakan2 yang dah otai boleh le bagi komen dan tips2nya ye.. bantu le saya baru belajar *_*

ok ni le percubaan di hari pertama. Malam pertama. , kedua dan ketiga dok sibuk kait dan uraikan bahagian tapak je. Malam keempat baru dindingnya dan atasnya tu.Saiz ni kecik je, cam untuk baby new born je.Ni pattern untuk baby girl.

 Yang pertama tu kira berjaya la kan.. try plak pattern ni.. rase cam sesuai tuk baby boy. tapi tak puas hati sangat sebab bile boh di lantai, nampak tapaknya tak tegap pun.. cam nak tumbang je :(

Kasut yang sama juga..cuma dari pandangan sisi.


 Bosan2 try plak buat kasut besar ( saiz kite ^_^ ). Ehhh elok plak tapaknya tegap.

 Cubaan pertama headband untuk Balqiss.


 hehehe kat bunga tu ade huruf A- untuk Aaliya Balqiss.



Kasut yang ke- 3.. saiz besar skit.Agak2 baby umur 3 bulan .

Oh ye.. mesti koranng bosan ke ..semua pattern warna tu je.. hahaha sebab tak ade pilihan warna yang cantik la kat sini. Pastu baru belajarkan , cari warna ni aje. so perabihkan saje benang yang ade.

kendiankan semua kasut tu Mida just buat sebelah jew..hehehe. sebab tak sabar nak belajar pattern yang lain.


Read more...

Donut Gebu

Resepi awal tahun ni di atas permintaan puteri seorang.. Mida buat setengah kilo je pun. Itupun dapat 24 biji. So buat hari ahad untuk di jadikan santapan minum petang dan tinggal separuh untuk sarapan anak-anak sebelum ke sekolah keesokan harinya.



Untuk sarapan tu, Mida goreng sikit dan sejukkan sebelum simpan dalam peti. Hurmmm bile buat donut ni teringat ngan sorang kawan yang jauh, dia cakap dia suka makan donut dengan sosej (?)

Donut Gebu
1 kg tepung gandum
1 paket yis/mauripan
1 1/2 jug air
1 susu gula ( ikut suka la)
2 sudu susu tepung
sedikit minyak masak ( anggaran 5 sudu )
sebiji kentang lecek
gula icing
Minyak untuk mengoreng.

Cara buat
- mula2 hidupkan yis ( amik cawan, buh air suam separuh cawan , buh yis dan gula- kacau dan biarkan ia berbuih )
- amik tepung boh dalam besen, buh susu tepung,buh kentang lenyek skali - ratakan dan buat lubang di tengah2 tepung.
- curahkan yis yang telah kembang tadi ke dalam lubang tepung.Ulikandan masukkan lagi air sikit demi sedikit hingga tepung melekat.
- tepung akan melekat di jari, so amik minyak masak sikit tadi dan uli lagi hingga lembut. Tepung akan tidak melekit lagi.
- rehatkan tepung sekejap.
- amik tepung, bulat2kan dan leperkan sikit ikut le besar mana yang kita mau
- rehatkan lagi adunan tadi hingga kembang.
- goreng dalam api sederhana, angkat bile kekuningan.Kemudian ratakan dengan gula icing.

Selamat mencuba.


 Sebelum letak adunan, pastikan talam di tabur dengan tepung gandum supaya adunan tidak melekat. Sesudah itu pun tepung gandum perlu di tabur di atas adunan. Kemudian rehatkan adunan.

Bila adunan dah kembang, lubangkan di tengah-tengah adunan.

Ni le rupenye donut yang dah siap di lubangkan.

Donut yang dah siap di goreng. Boleh juga di celupkan dengan coklat.. Dalam masa 10 minit sahaja, 12 ketul donut sudah berada di dalam perut anak-anakku.


Read more...

Hi Kembali :)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.
Awal2 lagi Mida nak minta maaf lah sebab lama betul tak kemaskini blog ni. Bukan kerana malas tetapi ketidaklaratan diri yang mengalami mabuk2 penangan buatan si suami yang mengehadkan masa untuk Mida berceloteh di sini malah sibuk juga dengan tanggungjawab sebagai pengawas STPM.



Abis aje kerja sebagai pengawas STPM, sibuk pula di rumah mak kenduri kendara. Kat sini la ada peristiwa yang tak boleh lupa..handphone ku di curi dengan penuh seronoknya oleh cucu mak cik ku sendiri. Abis segala gambar2 yang di simpan utk kemaskini blog hilang begitu sahaja. walaupun tau siapa pencurinya tapi sukar juga nak amik balik sbb campur tangan si nenek a.k.a makcik ku sendiri. Hurmmmmm.

Lepas tu pulak berkampung 4 hari di sekolah sebab terlibat dengan mesyuarat dan pendaftaran pelajar Tingkatan 1.

Masuk je awal2 sekolah ni terus le runningg Orientasi pelajar Tingkatan 1 selama 1 minggu dan minggu ke 2 orientasi pelajar Tingkatan 4 pula.

Haaaaa, skang la boleh bernafas sikit. Insyaallah akan Mida kemaskinikan segala aktiviti di dalam ketidaklaratan dan kesibukan Mida ni ye..

Ok, chow dulu.
*_* Mida.


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...