Wednesday, May 25, 2011

Rentetan Bersalin Di Hospital Jengka Part 2- Kena Tengking Dengan Sister.

Bila dapat menyusukan Khaleesha, terasa amat seronok. Biasalah lama dah tak beranak kecik. So sepanjang hari hanya melihat wajah dia, melayan karenahnya yang tak mau tido tetapi asyik nak bergayutt dengan nenen. Kali ni Mida plan nak sertai program Susu ibu sahaja. So alhamdulillah, tak sukar melatih Khaleesha menyusu badan.

Lepas keluar labour room, terus kol suami, rakan, sekolah dan siblings nak maklumkan dah bersalin. Suami begitu terkejut sbb dia tak tau Mida msk labour room, walhal dia ade je kat luar.



Tapi kalau maklum pun, dah tau dia x leh juga nak teman kat dalam tu..sbb dia dah cop tempat pertama nak pengsan. So kang sian kat misi2 tu nak angkat dia pulak. So, dia msk wad utk qamatkan anak..nak tergelakknya, dia x berani nak dukung Khaleesha..hahaha..so terpaksa la dia just rapatkan bibir dia kat telinga baby yg berada dlm coat. Tak lama tu, dia blk kejap, nak urus bj sekolah agama ank dan beg diorng, nak bw brg baby lg- lampin sebab just bw pampers rupa2nya selagi x kencing dan berak, misi tak bagi pakaikan pampers.Tu yg pagi2 , Khaleesha di balut dgn towel.Kain utk ibu2 pun habis, so kena la suami bwkan byk sket kain batik, dek di sebabkan kain batik ku lencun dengan darah. La satu lupa nak bw minyak panas- pesen Mida ni lepas bersalin jek mesti perut tu kena rengat2 cam nak bersalin semula...pulak2 time Khaleesha menyusu, rase berdenyut2 je kat ari2, perut dan belakang pinggang.

Pukul 12 tgh suami dtg dengan barang2 keperluan, time ni Khaleesha berjaga sakan nak main ngan abah dia..Izzad dan Balqiss x boleh nak ikut sbb ade exam kat sekolah agama.Sian diorang, x sabar2 nak tengok adik.

Cuma kan, jarum drip air still ade kat tgn kiri, rase kekok dan susah nak ambil ank dr coat, kdg2 ter xcident gak..alala sakit betul.Mintak misi cabutkan, diorg x bagi, time balik nnti baru boleh buka.Ermmmm x sanggup rasenye.Tp ms shift petang tu sekali lg request kat misi, alhamdulilah diorang kasi cabut jarum tu.Yeyeye sukanye.

Malam tu, dlm kul 11 mlm, Khaleesha x mo tido..berjaga sampai pkl 4am..sib baik dia x nangis.Tp nenen mesti ade dlm mulut dia.hik..hik..hik ngada2.

Esok kul 6.00 pg Mida pi mandi2 sbb plan nak tido.Alahai br nak layan mate, doc dtg check perut,Khalesya pun berjaga la pulak sbb kena check dan kena mandi. After siap2kan Khaleesha, baru berangan nak tido.Alahai datang pulak org2 dr Hospital Kuantan.. biasalah tanya bersalin bile, anak dah berapa, baby boy ke girl..pas tu tanya service.. erm Mida ckp ok jek.So dia tanya service mlm sbb Mida msk mlm, Mida ckple mmg ok sbb waktu masuk tgh kontaksi, so setiap masa misi datang tanya keadaan diri.Dalam labour pun ok. So dia tanya plak psl shift siang, Mida ckp ok juga.Dia tanya jika mtk ape2, cepat tak sampai.Mida angguk ja la.so ape dia?..Ok Mida jawab cam psl, request cabut jarum drip air ni la, mintak kat misi, terus misi bagi dan suh student tlg cabutkan.

Hui banyak no kena jwb soalan..pdhalhari ke-2 tu dah kena jwb set soal selidik.Hari ni secara lisan plak.Kaco beno nak tido.Tgh baru nak layan mata, datang sister wad bersalin kat Hospital Jengka ni la.Dia tiba2 mai katil dengan suara yang kuat.."Awak ni sebenarnya ade masalah ape?".Mida pun bukak mate..ioskhhh tanye aku ke? Mida pun pandang kat dia, sambil kate " x de masalah pe puan" Pas tu dia sambung lagi " Abih tu yg awak komplen macam2 tu ape?" Mida dah naek heran..bile mase le komplen depa nih..dlm borang tu pun aku tick semua skala 5- kira yg paling baik tu..isk konpius ni..bab tanya pengalaman dok wad dlm borang tu pun Mida tulis ok2 aje sbb semua misi bg moral support dlm  labour room..x caye, sesape cik misi kat Hospital Jengka, ce selak blk set soal selidik no 216.So rase x but salah ape2, Mida jwb la x de pun buat komplen.Pastu dengan tak puas hati sister tu tengking lagi " x de konon, yang awak tu report kate misi duduk rileks tu buat ape? kate semua keja student yg buat, awak ni mmg sengaja nak malukan kami ye?" Cisss ni mesti kena pantau td, n kena komplen ngan org Hospital Kuantan ni la..konon time ni Midah lemah2 lg, sesedap mulut dia tengking ye. Dengan rase dia mesti salah faham, Mida ckp la bhw org yg berkenaan tanya psl servis org siang... n Mida jwb seperti yg Mida jwb kat org Kuantan tu juga..Lepas tu sister tu blah tp dgn bebel yg tak habis lagi, dgn buat mukanye dgn jelingnye..erm alahai...dah tua tp perangai cam budak2..

Moralnya: Mida rase soal selidik yg dijalankan oleh pihak KKM ni tiada keesahan, kepercayaan dan kerahsiaan pun.So x perlu le teruskan.Kenapa Mida ckp cam tu..andai la ade org tu komplen, walau x boh name, misi2 boleh juga bc dan perasan sape yg jwb set tu.Kendian lau kena pantau cam Mida kena tu, kita bgtau yg elok2 tp why dia tunjuk responden kat sister di situ.Kan dah jd salah faham..ce kalau sister tu tolak Mida ke tarik rambut ke..konpem Mida x leh nak melawan kan sbb lum ade power lg..So tukang pantau tu pun sama x amalkan etika kerahsiaan dan yang dipantau pun pelik gak, awat serang respondent.Atau mereka ni tiada kesediaan untuk dikritik? Allualam.

so sesiape yg admit kat Hospital Jengka..hati2 la..jgn korang pun di bang..bang boom kan oleh mereka.Kalau tanya ape2..puji aje la walau tak benar *_*. Sebagai kaunselor, Mida selalu jaga pr dgn org luar/lain.Kalau ngan kwn2 sj yg gilenye keluar. Tp tu la, sdgkan ade member yg x berkenan di hati pun, Mida x pandai terhengeh2 nak report kat boss ni plak kat sepital ni, lau gatal nak buat mulut cam longkang..hermmmm .




Read more...

Rentetan Bersalin Di Hospital Jengka Part 1.

23 Mei 2011/Isnin: Rase macam malas beno nak pegi keje. Rase badan cam tak larat. Tp mikir ade beberapa keje lum siap, kuatkan semangat le nak turun dr umah yg berada di tingkat 3 ini dan ke skul yg mane ofis pun di tingkat 3. Ermmmm kalau berada di zaman Kesultanan Melaka, dah lama Mida request jambatan gantung dr umah ke skul..x payah turun naik tangga.



Kat skul,perut start dah memulas2 cam nak buang air besar.Turun naik la nak ke toilet. Tp yg x bestnya sampai toilet jek rase sakit ilang.Adoyai..last2 x larat dah nak ke tingkat 3 Blok A nun ( ofis i la..), so lepak2 jek kat Bilik Kemanusiaan, itupun selepas siap koling2 semua institusi yg terlibat dgn program Karnival Pendidikan pd 22 Jun nanti.

Hari Isnin mmg ari plg  lambat balik- 3.20 petang. Member merangkap escourt Mida si Gie nasihatkan check jalan kat klinik.Eermmmm ok juga tu. So balik kejap,mandi2 n suh hubby antar ke poliklinik. Misi kat situ kate itu kira kontraksi dah tp slow lagi..maybe this night kena bjaga2..Adoi keto juga, sbb hubby kena jaga gak kedai sbb member dia x do. Sesambil tu, mlm itu layan gak la fb sat. Kul 9 mlm lebeh, ade rase kontraksi semakin kerap, 2:10. So amik bj ank2, iron dan pek beg skul depa. Pas tu kol hubby, hubby terus tutup kedai n antar ank2 ke umah pengasuh. Kul 10 mlm, lepaking di wad Hospital Jengka.Bila check jalan br ade bukaan 2cm. Ermm target lam 3 jam maybe boleh deliver.

So lepak2, mate x leh plak nak tido sbb kontraksi tu la.. tgk jam kul 2.00 pg dan kontraksi dah start 3:10.Doc ade datang check perut, dia tgk ketinggian Mida hanya 146cm kiranya dlm border kritikal short, pastu siap ckp.." eeee perut awak besar ni, sy agak baby awak 3.4kg la..risiko bahaya tau." Mida yg dengar pun dah kecut perut, belum ade anak yang lahir 3kg, abih besarkan 2.8kg jek.Terus kol hubby ,risau kena antar Temerloh, kut la kena bedah.

Tungu punya tunggu x thn dah..kul 5 check jln lg..aduhai br 3 cm.Awat lambat ni.Sabar...tabah kate along. So pi amik wudhu, Mida bc yassin, pi solat dan 6.30 tu ckp lg skali kat misi yg Mida x thn dah..tp misi ckp, x leh kerap check jln..kena 4 jam sekali.N then Mida ckp,betul2 x tahan nih.

So sorang misi lain- Dayang,suh Mida pi msk labour room, dia psg CTG dan check jln..dah 7cm. So dia kol doc sbb nak pchkan ketuban, tp doc x angkat phone.tunggu hingga kul 7.00pg, Dayang pecahkan air ketuban.lepas tu dlm 3 minit, Mida rase kontraksi yg kuat hingga rase cam nak turun dr katil jek..misi shift pagi check tengok dah 8..dia suh Mida rileks n tarik nafas ikut idung dan hembus kut mulut.Sesambil tu misi lain masukkan drip air kat lengan dan masukkan wayar oksigen kat idung (first time kena cam ni)
After 3 minit again, kontraksi lagi- bukaan 9, huihh kena tgu lg 1 lg kontraksi..konpem 10 cm. Yesss dia datang..Mida gengam bucu katil, Allahuakbar dan baca doa Mida kumpul tenaga jap n push..tenaga sebenarnya dah weak sbb mlm tu x mkn nasi dan x tido.Nampak ade bintang2 kat dpn mata.Tapi susah juga la nak push, mane ade wayar kat idung, kat tangan dan kat perut..memang tak selesa.Dalam 7 kali push, baby keluar separuh, misi2 suh kumpul tenaga kejap dan suh teran dlm kiraan 10. Alhamdulilallah..beberapa kali cuba akhirnya Khaleesha lahir ke dunia.Rase teramat puas..

Sepanjang ade dalam labour tu syukur sangat sbb misi yang bertugas malam tu- nama Dayang tu la sangup tunggu Mida sehingga habis proses kelahiran dan misi shift pagi yang sedang sarat mengandung namanya Siti sentiasa ade di sisi.Yang lain2 pun ade juga bagi moral support cam cara betul pernafasan, tp Dayang siap tolong tarik paha, tolak tengkuk ( sbb i kan rendah, susah betul nak tgn nak capai peha dan nak bongkokkan kepala ke perut ), sesekali tolak perut bila nafas Mida pendek2.Siti pula walau tgh sarat, dia yg ckp takat mane dah anak keluar, tlg keluarkan darah beku, keluarkan uri, jahitkan luka.Sian tengok dia.Penat gile kena berdiri di sisi Mida lebih dr 1 jam setengah sehingga proses kelahiran siap.

Khaleesha selepas keluar dari labour room.Alhamdulilah just berat 2.8kg dengan ketinggian 49cm.

-abisss part 1-


Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...