Wednesday, May 14, 2014

Si Kecilku Sawan

Assalamualaikum...

Sawan? Apakah? Selama ni tak ambil tahu pun tentang sawan dan cara mengendalikan budak 'tecit' yang kena sawan.

ni hari mula2 Isya kena warded, sangat penat lepas kena sawan. 

Sebenarnya pada tahun lepas, Isya yang berusia 2 tahun kami letakkan ke Taska memandangkan kesian kat dia yang kena ikut abah dia ke kedai runcit kami yang terletak di Gambang Damai ( berhadapan BGRC ). Ulang alik dari umah ke kedai abah dia dalam 35 min, malah dok kat sana dari pagi hingga malam. Kesian pulok. Memang si Abah yang mengasuh dia sejak dia berumur 7 bulan memandangkan dia ada masalah eczema iaitu alah pada toiletries. So bagi kat Taska pon, dia tetap dimandikan dengan sabun dan syampu. Akhirnya nanti akan menangis kesakitan.Pada masa itu, Mida ulangalik dari Tmn Indera Sempurna ke SMK Bukit Sagu, perjalanan pergi 1 jam. 

Bila Mida rasa Isya dah besar dan tak alah dah dengan toiletries, Mida cadangan ngan suami agar Isya ditempatkan di Taska. Mula-mulanya memang suami tak setuju tapi Mida rasa tak best sebab dah malam baru jumpa Isya, itupun dia dah lena, malah pagi-pagi pulak pukul 6.45am Mida dah bertolak ke sekolah ( le ni kat SMK Sultan Abu Bakar ). So macam tak ada perhubungan dan komunikasi dengan Isya. So atas alasan itu suami pon mengalah. Ok, kamii pon decide sebuah taska ni.

Pada bulan 7 tahun 2013, dah hampir pukul 5pm ( hari rabu ), Mida dapat sms dari cikgu taska mengatakan Isya demam. So Mida reply la cakap dah nak balik, sebab hari rabu memang balik pukul 5.30 petang, malas nak cari- cari pengetua untuk minta kebenaran balik. So pada pukul 5.30 petang tu dapat call dari adik yang mengatakan cikgu taska datang umah dia dan suh amik Isya, dia sangat terkejut sebab cikgu tu cakap Isya diserang sawan masa tengah tidur. Sawan... warghhhhhh kepala tak boleh proses. Sebab dalam adik beradik sendiri tak ada yang sawan, anak-anak yang lain pon tak ada sawan. Panik Sekejap. Sib baik yang bawak keta tu Jun ( memang tumpang Jun pun hari-hari. ) Okeh, bila otak dah jalan sikit, mintak adik ( ude ) bawak Isya ke Klinik Annisa. Cikgu taska sebelum tu dah mandikan Isya. So sampai klinik, doc bagi ubat montot. Ude sebenarnya takut jugak, sebab tak pernah 'cara' kes sawan ni. Mida pulak sepanjang dalam keta Jun asyik mengeluarkan air mata aja. Luluh hati sebab takut apa yang akan jadi pada Isya. 

Jun dropkan Mida kat Klinik Annisa, masa dalam perjalanan balik tu sempat call suami, dia pon panik jugak, terus tutup kedai dan pecut balik tapi 'stuck' di Taman Tas. Time tu dia rase macam nak keluardari keta dan pecut balik. Cehhhh ingat dia Usain Bolt agaknya.

Sampai kat Klinik Annisa, doc bagi ubat montot dan mintak pantau suhu Isya dalam 2 hari sebab doc cakap kenaikan suhu mendadak tu akan menyebabkan sawan... ooooo ok. Baru tau. Dia cakap kalau anak sawa, sila mandikan. Ooooo faham lagik. Tengok Isya , dia senyap aja, nampak sangat lemah. Si Ude pulakMida suh dia balik dulu sebab dah pukul 6 lebih, dia kena amik anak dia kat Pasti dan baby dia kat Taska sama tempat ngan Isya tu.

Kendian pada 26 April 2014 ( Sabtu ) Isya kena sawan betul2 depan mata Mida. Pagi tu dia ada batuk sikit dan badan naik dedo ( suam-suam kuku ). So dia mintak minum ubat. Tengok suhu dia dalam 37.6 gitu. Pukul 7.30 petang tu dia mintak tepuk dia sebab nak tido depan tv. Berbekalkan air daun bunag raya sesambil tepuk dia Mida jerlum dia. Dalam pukul 8 mlm, si kak Ngah cek suhu dia..wallah naik 39 doh. Cepat betol. Ok..xtra jerlum super power le cenggini. Takut sawan. Tiba-tiba Isya yang tengah baring tu bangkit dan duduk, tangan dia bersilang dan ketar dengan kuat. Suami ingat Isya menggingau jadi otomen2. Tapi Mida tengok mata dia sudah nampak putih... ayarkkkkkk ni bukan ottomen, ini sawan. Alamak nak buat ape ni ..proses balik peristiwa tahun lepas. Cikgu dia mandikan dia n doc cakap pon suh mandi.

So Mida pon angkat Isya elok2, tanggalkan seluar dia, tapi pampers tak tanggal pon sebab kalut punya pasal. Papah Isya dalam keadaan terbalik ( muka kat bawah ), terus Mida pasang air ujan dan mandikan Isya ( sebenarnya Mida sekali mandi..). Lepas tu tengok Isya dah tak mengeletar, tetiba dia senyap dan kaku. Si suami dah menangis-nangis panggil Isya sebab dia fikir Isya dah meninggal ( rase nak cepuk kepala suami, aishhhhh fikir bukan-bukan.) Bila Mida bagitau Isya ok, dah sedar cepat-cepat suami amik ubat montot kat dalam peti dan masuk toilet kat tempat kitarang lepak tadi. dengan kekuatan gigi, suami cuba nak ' soyok' plastik ubat montot tu. Huh.. macam le gigi dia tajam macam jerung, Mida suh suami amik gunting, lepas tu pulak, dah guntuk pembalut ubat, ubat tak leh keluar pulak... okeh, Mida amik ubat tu dan picitkan ia supaya keluar, dengann tangan sebelah pegang Isya dalam keadaan terbalik tu, sebelah lagi sumbat ubat montot. Lepas tu ajak suami pergi Klinik. Dia punya panik memang tak habis-habis lagi.. cari kunci keta tak jumpa, cari baju tak jumpa. Mida pulak dengan baju dan kain batik basah dan Isya hanya di balut dengan tuala kami segera ke Klinik Annisa. Sampai aje, doc terus suruh kami masuk, bila dia tau ini 2nd time Isya kena, terus dia mintak kami ke HTAA.

So patah balik ke umah sebab nak tuko baju ( tak kan nak pakai baju dan kain batik basah kan ), capai 3 keping pampers Isya. Sampai kat wad kecemasan, kami terus dilayan dan pukul 10mlm, Isya di warded di wad 6C. Alahai, lepas cek sana sini, pukul 11 malam. Baju Isya, baju Mida, susu Isya, Botol susu semua tak de. Cawan pinggan lagi ler tak de. Suami turun bawah ke kedai dalam hospital tu cari susu coklat, cawan, roti, biskut, kerepek sebagai bekalan kami malam tu. Tuala nak jerlum Isya pon bawak sehelai je.

Malam tu tengok suhu Isya dah makin turun. Pukul 3pagi Isya start lapar dan makan nasi. Alahai anak... mana nak cari. Ajak dia makan kerepek dan roti. Alhamdulillah dia dengar kata. Memang pagi tu dia tak tidur sampai pukul 8 pagi. Suhu pon masih ok. Tapii pukul 10 pagi suhu Isya naik 38+, petang tu 39, naik lagi 39.5 dan naik lagi 39.8. Misi mintak kat Doc Atikah ( doc muda dan sangat sombong ) untuk bagi SOP ( ubat montot) kat Isya, doc tu cakap tak perlu, just syrup. Hati Mida sangat bercelaru, takut Isya diserang sawan lagi. Lepas tu Misi tu cari Doc lain ( x ingat pulak nama doc baik hati tu ), alhamdulillah doc tu bagi SOP untuk Isya... turun sikit suhu Isya. Pukul 11 malam, lagi sekali suhu Isya naik 40. Huarghhhh malam tadi tak tido, malam ni memang sahih tak boleh tido jugak. Si Doc Atikah memangg tak mo bagi OP kat Isya, suh bagi ubat sirap je. Bila ditanya dia cakap tengok pukul 4 pagi nanti. Mida pon apalagi bukan sahaja tak tido, kena ulang alik ke tandas sebab nak lembabkan tula jerlum Isya. Pukul 4 pagi tu suhu Isya dah turun sikit dan Doc Atikah buat keputusan tak mau bagi SOP dengan alasan suhu Isya ada penurunan. Dia tak tau yang Mida ni rase nak pakai kasutt roda sebab ulang alik ke tandas dan menggunakan banyak kuasa menahan kantuk mata. Dengan hati yang sedih dan libang libu Mida cakap dengan suara yang rendah dan berbahasa sopan tapi menhiris kalbu untuk doc tu " saya doakan suatu hari nanti doc di anugerahkan anak-anak sendiri dan doa kedua saya agar anak2 doc semuanya mengalami sawan seperti anak saya agar doc tahu bagaimana hati dan rasa saya melihat anak sawan dan mengendalikan anak sawan.. doc jangan angkuh sangat kerana title doc sebagai doc, setakat baru kerja dengan U41, gaji doc murah dari saya." Muka dia dah naik merah biru ijo kuning. Geram sangat. Kalau boleh macam nak bagi bahasa maki makian sebab doc lain semua bagus2 dia ni aje yang kerek sangat. Masa Isya naik suhu 39+ masa  siang tu Isya ada muntah, time dia check tu kita maklum ler yang suhu anak makin tinggi dan start muntah2, boleh pulak dia sound kite suh senyap. Dah la tak tanya hal anak kat kite, dia just baca report2 doc lain dan terus tulis report. Doc lain, biasanya siap tanya kita perihal anak, tanya ada muntah tak, dah makan, banyak kencing tak...

Esoknya memang dia tak check Isya pon, bila sampai tempat Isya je dia skip. Tapi tak kisah sangat sebab doc lain banyak, so keadaan Isya still di pantau. Hasil berbincang dengan doc, rupa-rupanya cara kendali anak sawan yang Mida praktikkan tu salah. Cara yang betul kalau anak terkena sawan ialah :-

Hari ketiga suhu Isya dah 36. So dia boring sgt baring atas katil, so ni teman dia kat bilik mainan.

Hari keempat- Tak sabar-sabar tunggu abah amik jemput balik. ( sebenarnya umi dia tak sabar sebab nak claim tido huheheeee )

CARA KENDALI ANAK KENA SAWAN
1. struktur anak sedang berbaring kita alihkan ke posisi mengiring, supaya anak tak tertelan muntah dia sendiri. Kalau tertelan, dikhuatiri akan mati lemas pulak.
2. Jangan cuba-cuba korek atau masukkan jari ke mulut anak, kang tak pasal2 dia gigit kuat.
3. Jangan angkat, kang tak pasal2 sendiri dia yang sedang mengeras tu patah ( aiyokkkk sib baik tak jadi kat Isya.)
4. Jangan mandikan dia, sebab nanti suhu dia turun mendadak pon bahaya.
5. Terus bawa ke hospital, jangan tangguh2 lagi. Dan make sure pergi ke hospital tuu bwk keperluan orang yang nak menunggu anak dan barang keperluan anak. Jika di HTAA, sila ler bawak power bank sbb kat situ tak boleh meng'caj' handphone. Jika caj jugak,  Mak Guard akan memetirkan anda. Tak percaya sila la buat, hehehe.
6. Jangan lupa bawak besen, senang nak basahkan tuala jerlum. Sebabnya kita hanya jerlum sekali lalu je, tak boleh banyak kali sebabnya nanti haba pada tuala tu masuk balik kat tubuh anak kita. Jerlum sekali lau, bilas tuala. So kalau ade besen senang, jika tak kena la ulang alik ke tandas.. penat giler.
7. PENTING : INGAT MASA SERANGAN SAWAN.
8. Jangan terlampau panik, jika panik.. tarik nafas pelan-pelan dan lepas.

Okeh... baru betul cara ni. Kami melepak-lepak kat HTAA start 26 Apr hingga 29 Apr. Balik2 je dari hospital, suhu Isya naik pulak 39. Aduyai..pening kepala. Nak pegi balik hospital, Mida tak bley dah amik cuti. So pantau suhu sendiri le sesambil menghabiskan stock antibiotik dia. 

Cuma tengok dada dia berombak kuat, risau jugak... pergi ke Rawatan Annur ( perubatan Islam ). Ustaz tu baca-baca doa kat Isya dan alhamdulillah malam tu Isya tidur lena, suhu dia pon ok dah 36 dan yang penting pernafasan dia pon normal, tak berombak giler.

ok, itu aje cerita Mida kali ni.
Lenkali ntah bila nak sambung... ^_^ love u!!



Read more...

Tuesday, December 31, 2013

Sihir Si Manusia Hati Syaitan

Assalamualaikum.. Lamanya tak menepek ceriter kat blog sayang i ni. Ok lah. Dah lama menyepi ni nak citer sikit pasal sihir menyihir ni. Ada sesetengah orang cakap kena bomoh ataupun bahasa paso kena mandrem. Sapa kena sihir? Sape lagi.. i ler si temuk tetembam ni. Alahai muka x comei cam Erra Fazira pon org nak main 'Mak Esah' jugak ke? Huhuhu jahat tau org2 itu.

Ok..sebenarnya tak penah terfikir pon yang selama ni Mida kena sihir/ kena bomoh dek manusia berhati syaitan. Semuanya berlaku tanpa sengaja ketika menziarahi keluarga angkat. Masa tengah borak2 tu, Pok Cik tu tegur Mida kate ade orang buat ilmu tak molek kat Mida. Huhhhh terkujat berok la wehhhh.

Bila tanya, siapakah manusia jahat itu... dush!dush!dush! nak tumbuk2 muka dia nak kasi pecah. ( kunun jek la, silap ari bulan kena panjat bangku nak tumbuk muka laknatullah tu )

Okeh... ade 5 org yang terlibat. Fuhyooo ramainya. Nak kate aku comei, ushhhhh jauh sungguh. Nak kate kaye pon tak, kayap semedang ade le. Camaner ramai sangat menyihir Mida ni. Apa, diorg ni buat pertandingan penyihir2 mantap tahunan ke apa.

Kisah 1
 Bermula masa Mida lepas STPM lah. Kira2 19 tahun cenggitu. Ade sorangg pompuan geletis ni rajin beno datang umah ajak abah pegi pasar malam dan paso tani di Jengka. So 1 minggu 3 kali dia keluo ngan abah. Isk..isk..x jadi ni, nk ngorat abah kite ye.. nak kena babab ye. Haaaaa ekoran dari kes menyampah gile tengok bdk pompuan tu, Mida pon pi jumpa budak tu, pesan kat dia dok jangan la gatal ajak abah kite keluar2 lagi. Sebagai anak yg se'geng' ngan mak, mestilah kite kena pertahankan hak mak kan. Ok.. hasil dari situ la, bdk pompuan tu x pueh hati dan buat ilmu gatal2 kat Mida. Patutla masa masuk U dulu, pantang salah makan je, abih ruam badan, salah sikit jadi gegata.

Kisah 2
Ada sorang mamat ni bdk Lipis. Mida kenal pon sbb dia selalu join geng pengakap skoloh ktrang camping. Dulu2 mmg ler dia suke bebeno ngan Mida tp Mida x berkenan ngan sikap dia yang suka mengongkong, cemburu dan baran. Lagi satu kuat berleter. Fuhhhhh. Bila Mida tak mau kawen ngan dia mmg dia ade cakap ngan Mida dan mak nak buat ilmu orang asli kat Mida. Masa tu ingat main2 jer..buat tak layan jek la.

Kisah 3
Berlaku di sekolah ke dua penempatan Mida, sekolah Felda jugak.. sempadan Pahang ngan T'ganu. hihihi rahsia la sikit ye. Kat skoloh ni 3 orang yg terlibat buat ilmu kat Mida. Oleh kerana dia tau Mida allergic, dia sengaja jumpa bomoh dan lukis tangan/jari  Mida dan titik2kan pen kat lukisan tu. Hasilnya pd bulan 3 tahun lepas tangan Mida tu abih pecah di setiap jari tangan ( 10 jari tau ), berair bisa dan bernanah. Bukan tu jek..tapak tangan pon teruk. Ok masa mula tu ingat sbb sibuk sgtt kemas umah baru. Tu tangan x tahan kot ngan habuk dan kotak2. Kerana rupa jari yang x serupa jari orang tu, Mida pi Klinik UIA Kuantan. Alhamdulillah after 1 minggu semua nanah kering dan luka2 semua bcantum.Pas tu doc suh makan jer semua yg sebelum ni gatal, tgk gatal ke tak. Amazing.. makan kambing, ok x gatal. Makan seafood pon ok x gatal. Tapi sesekali jadi le jugak.

Bila tanya Pok Cik tu pesal 3 org cikgu tu sihirkan Mida..dia cakap sbb x suka Mida rapat dengan sorang cikgu lelaki tu yg dok 1 bilik ngan Mida. Erkkkkk sebab tu jer ke? Woiiiiii tangan aku sakit tau ko buat...sebab jeles aku rapat dgn si R.... rupe2nya.

Okeh.. Pok Cik tu cakap cikgu yang buat tu:
a) Gemuk2, jalan macam ni ( siap Pok Cik tuu tiru kakak tu jalan ), suara dia kuat, janda.
b) Tinggi Lampai, kurus, suami dok jauh... Mida tanya nama dia S... A..... ke? Aahh. Dia pakai mata palsu kan?? ( hehehe contek lens le acik oiii )
c) Sorang lagi gemuk jugak macam yg mula2 tu, dia suka pegi kantin sebab kelas dia dekat2 ngan kantin, dekat ngan surau. Mida tanya Erm Bengkel kot.... Pok cik tu kate dia dah pindah. ramai orang tak suka dia.

Yesss. tau dah siapa yang buat. Buat masa ni alhamdulillah Pok Cik tu dah ubatkan Mida. Cuma mmg kena buat siri ulangan lagi supaya baik.

Cuma mmg selama ni x pernah sangka menjadi bahan sihir org.Itulah walaupun begitu Mida idok la buat pulok kat 5 org makluk jahat ni. Bio lantok diorg la. harap2 sempat ler kembali ke pangkal jalan sebelum mati. Psl cikgu tu..hok janda tu dah Hajah sebenonya. Itulah, iman itu tak boleh diwarisi.

Cuma harapan Mida utk hari2 akan datang ---> lebih sihat, jaga mulut dan jaga perbuatan. Sebab saya juga bukan manusia yg sempurna.

Oh ye... mesti tertanyakan.. camana Pok Cik tu tau Mida kena sihir. Ntah le. Six Sense kot. Hihihi x der la.. keje part time dia mmg ubatkan org kena sampuk atau buatan org. Semua kisah2 tu dia yg cerite, Mida mane ingat dah kisah2 yg lama. Bila dia cakap tu barulah kita terbayang balik peristiwanya. Subhanallah.

Ok lah. Lastly for my friends.. x mo sihir2, x mo 'mak esah2', x mo bomoh2 ye. Kuatkan Islam dalam dada anda.

^_^ Lovely Mida.

Read more...

Tuesday, October 8, 2013

Alfafa Shaklee

Salam semua. Apa khabar.. harap2 mata-mata yang memandang di blog ini sihat2 aje hendaknya. Hari ni Mida nak Share tentang supplemen Alfafa Shaklee. Sebenarnya kalau nak tahu Mida ni seorang Ezcema. Sebenarnya mula2 jadi dulu masa umur 19 tahun.. baru2 nak masuk U lah. Masa mula2 jadi dulu, kalau tersalah makan je, abis satu badan jadi ruam dan gegata ( macam kena taik ulat tu ).  Malah pernah juga tersalah makan ubat selsema, habis muka bengkak, kepala pulak tumbuh ketul2 macam biji macam telur puyuh dan lidah jadi kebas. Sejak tu memang takut la kalau amik ubat selsema. Takut jadik lagi macam tu. Paling teruk masa sesudah melahirkan anak sulung masa tahun 2002, abih jari jemari pecah dan bernanah. Nak handle anak mcm angkat anak dari buai, basuh uk-uk memang abis la tertanggal kulit2 yang basah dek nanah tu. Mau meraung beb. Pergi klinik kena inject anti biotik aje. Tahun lepas jadik lagi mcm tu sampai berbulan2. Mmg x tahan.. Ade member suh pergi Klinik Kulit UIAM, Kuantan. Ok memang ok, tp x larat la nak amik anti biotik, cream dan piriton sepanjang masa. 

 So tahun ni, ezcema serang muka pulak. huhuhuhu.. abis muka lawo macam Rozita Che Wan ( blueeeek.. muntah ijo sapa baca nih!!! ). So awal September baru ni saje menggogel pasal Shaklee. Cam best la plak. Cari la person Shaklee area Beserah iaitu akak Zaridah ( dekat dgn sekolah i la ni ), order Alfafa dan Lecithin ( sesambil utk kulit, amik gak utk menyelimkan body .)

 Alhamdulilah nak jadi citer, after 3 ari amik, segala kulit2 kering di jari jemari dah jadi semakin lembab. Wah suka sangat. So x de la ari2 nak tanggal2kan kulit2 kering tu. Syukur alhamdulillah. Ni dah masuk sebulan makan Alfafa, belum pernah lagi kulit jadi kering macam dedulu. Untuk itu Mida share sikit ye pasal kebaikan Alfafa nih.
Kebaikan Alfafa 
1.Kaya dengan vitamin dan Mineral
 - Vitamin : B, C, E dan K
 - Mineral :Kalsium, Magnesium, Kalium, Fosforus dan zat Besi 
- Selain itu florida, protein, mineral surih,serat , asid lemak dan anti oksidan.
 2. Menyerap protein dan karbohidrat 
 3. Bertindak sebagai PEMBERSIH DARAH. ( yang ni i loikeeee) 

KEBAIKAN ALFAFA KEPADA KESIHATAN
1. Merawat Gangguan Pencernaan ,sembelit dan bantu proses penghadaman 
2. Mengawal kolestrol dalam darah.
 3. Mengurangkan risiko sakit jantung dan strok. 
4. Mengurangkan paras gula dalam darah ( sesuai utk geng diabetes )
 5.Menghapus kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh.
 6. Mengurangkan simptom menopous. 
7. Mencegah edema
8. Merawat asma
 9. Mengurangkan kesakitan otot dan sendi 
10. Meningkatkan sistem pertahanan tubuh 
11. Memperbanyakan SUSU IBU ( bagi yg bf boleh amik ni tau, ni kira sebagai boster la utk korang ) 
12. Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati.
 13. Bantu tingkatkan kesihatan lelaki dan prostat. 
14. Bertindak sebagai kacip fatimah kepada wanita ( untuk rapat, ketat dan menghilangkan masalah keputihan ) 
15. Menghangatkan hubungan suami isteri 

CARA PENGAMBILAN 
3 biji waktu pagi, 3 biji waktu tengahari dan 3 biji waktu malam ( saya ambil semuanya selepas makan ) 

PERINGATAN
jika anda masih tercari-cari supplemen untuk diri anda, tak rugi cuba Shaklee. Memang terbaik. kalau berminat boleh ctc Mida di talian 019-9948487.

 HARGA 
 1. Saiz S ( 330 biji ) RM 53.00
 2. Saiz L ( 700 biji ) RM 97.00 

 ok, setakat ini saja perkongsian Mida untuk anda semua.
 Love, Mida ^_______^
Read more...

Saturday, September 14, 2013

Budu +Tempoyak : Love Story.

Assalamualaikum.. Sekarang ni Mida berada di bumi Kelantan lagi, mendiami rumah agam milik mertua ( haishhhh rumah agam tu, hahaha berangan tak sudah ni ye ).Sebenarnya balik ni menghadiri kenduri anak saudara sebelah suami yang majlisnya berlangsung pada hari khamis yang lalu. Stori mori pasal kahwin dia, Mida akan buat entry lain la ye, tunggu siap majlis sambut menantu esok kat PCB.

 Entry hari ni pasal Budu dan Tempoyak.. sapa suka makan budu? Sapa suka makan tempoyak? hehehe apa pulak kaitan dengan love story ni..ecececece.. Sebenarnya budu dan tempoyak ni ada kena mengena dengan kisah Mida dan suami. Nak kate love story pon tak jugak. Saja perasan 'boh' tajuk yang gempak. hahaha. 

Asal Mida dari Pahang- Kampung Bukit Pampong, Ulu Dong Raub dan dibesarkan dan dapat pendidikan awal di Felda Putri Malu Jengka 13. Bila dah orang Pahang tu , kompem la amat suka kat tempoyak kan. Antara menu yang popular atau sinonim dengan tempoyak :



 1. Sambal ikan bilis goreng + tempoyak  
2. Sambal udang+ tempoyak + daun kunyit
 3. Pais ikan 
4. Gulai tempoyak patin/ ayam/ daging
5. Sambal tempoyak gesek  

Wahhh, sambil menaip nih dah meleleh air liur. Padahal tadi dah hantam gulai tempoyak rebung. 

 Asal suami pulak dari Kelantan- Kg. Pintu Besar, Sg. Keladi, Chetok Pasir Mas. Kalau orang kelantan tu sah sah lah budu itu pujaan hatinya hehehe.





Tapi la ni pujaan hati suami mesti lah i dan budu. Budu mesti ada di atas meja makan untuk setiap waktu makan. Lepastu kalau buat singgang ke, masak lemak ke atau kari ke mesti bubuh sikit budu. huhuhuhuhu.

 Sebenarnya sebelum kami kahwin, mak dan mak mertua , masing-masing ada pengharapan mereka sendiri. Macam mak Mida sendiri memang dia pesan kat anak-anak dia, jangan sesekali bercinta dan kahwin dengan orang kelantan. Mak mertua pulak, dia memang tak mau menantu 'orang luar', bagi dia orang luar ni jahat. Dah 12 tahun kahwin ni, acapkali terdengar dia pesan kat cucu-cucunya pulak pasal jangan kawin 'orang luar' ni.

 Masa kami berkawan pulak, boleh kate macam anjing dan kucing. Hari-hari ade je bahan nak di buat gaduh.
 Si Suami pernah berkata - " perempuan pendek macam awak ni, tak boleh dibuat isteri. Sebabnye nanti saya suka tujal-tujal kepala awak. Lepas tu sian kat awak pulak, kalau nak bercakap dengan saya kena asyik mendongakkan kepala"
 Kata saya pada suami- " Hamboiiiiii, ingat awak tu hensem beno, sampai saya teringin buat laki. Huh,saya mintak saya tidaklah berjodohan dengan awak yang kurus kering macam cicak kubing"

 Oleh sebab tu si suami penah paksa si Pejal untuk mengorat Mida. Huh sampai ati tau.Tapi Si Godek-godek ( Noor Azian Ab Hani ) dan Kak Desy asyik mengenenkan kami berdua aje. Termasuklah memaksa si suami menjadi couple Mida untuk makan malam terakhir batch kami di Kelab Golf Shah Alam. Huuu jahat sungguh budak berdua tu. Time tu la, rase jahat. Time ni kena ucap terima kasih la, sebab menemukan jodoh kami berdua. Ewahh.Tu la dulu celupar sangat, alih2 hat kurus tu jugaklah yang menggenggam tangan tok kadi dengan lafaz " aku terima nikahnya..."

 Bila dah kahwin pulak, menu atas meja mesti ade budu ( tapi selalu je Mida lupa, suami kena isi sendiri. keh..keh..nasib la).Lagi satu dia tak minat semua menu tempoyak yang Mida list kat atas tu. Masa mula-mula tu sedihnye, sebab kalau nak masak tp kita sorang je yang makan macam tak best la pulak.

 Walaupun kami jauh berbeza- dari asal usulnya, dari fizikalnye ( i pendek tetembom ye, dia tinggi dan mantain kurus kering cicak kubing ), dari makan kesukaan tapi dan hobi tapi kami saling melengkapi. Seumpama menu budu + tempoyak. Sapa kata budu tak boleh dimakan dengan tempoyakkan. sedap tau, kalau makan dengan nasi panas, ulam dan ikan kering. Tak toleh kiri kanan dah.

   

 Hari ini 14 September 2013 bermakna telah 12 tahun kami bersama dan dikelilingi dengan 3 permata yang indah. Sepanjang 12 tahun ini juga kami tidak pernah sepi dari rasa yang sama- sepi, resah, rindu, kasih, cinta, gembira, sedih, duka dan tangis..kerna kami bukan makhluk yang sempurna. Cumanya agar segala yang kami rasa dan kami kecapi ini akan berkekalan hingga akhir hayat kami. Ok, lah ini saje story mori kali ini.

 Bye, ~ Mida~ Awak Sayang Saya Tak?

Read more...

Saturday, September 7, 2013

Sombong

Salam Ahad untuk rakan-rakan.
Bestnye cuti ari ni sebab semalam sekolah ganti untuk Cuti Jerebu. Pulak2 arii ni ujan.. huiii sedapnya menguak lentang diri hehehe.

 Arini kita cerita pasal orang sombong la pulak. Kadang2 sebagai manusia biasa dan keja sebagai pencacai sahaja, kita selalu dikelilingi dengan sorang dua orang yang sombong kan. Sombong sebab dia punya keluarga yang kaya raya tahap jutawan la, sombong sebab dapat pasanagan berpangkat la, sombong sebab punya pasanagan yg hensem jelita la, sombong sebab dia yang berpangkat kat sesebuah organisasi la, dan banyak sebab lagi la dia nak sombong.. pastu bukan aje sombong, kata-katanya penuh dengan bicara riak dan maki-makian, suka memandang rendah kepada orang lain dan suka mengaibkan orang lain di khalayak ramai...



Rasulullah s.a.w telah mengingatkan tentang bahayanya bersifat sombong ini. Mengikut Abdullah bin Mas'ud r.a, Rasulullah s.a.w berkata " Tidak masuk syurga sesiapa yang ada di dalam hatinya sedikit sifat sombong"


Kemudian seseorang itu berkata " ( Ya Rasulullah )  sesungguhnya seseorang itu suka pakaiannya bagus dan kasutnya bagus "

Rasullullah s.a.w menjawab, " sesungguhnya Allah itu indah dan Dia menyukai keindahan ( dan yang dimaksudkan dengan) kesombongan itu adalah menolak kebenaran dan merendah-rendahkan orang lain" ( Riwayat Muslim )

" Dan janganlah engkau memalingkan mukamu ( kerana memandang rendah ) kepada manusia dan janganlah engkau berjalan di bumi dengan berlagak sombong. Sesungguhnya Allah tidah suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lalu membanggakan diri" ~ Surah Luqman, Ayat 18 ~

" ( Setelah itu ) dikatakan kepada mereka: Masuki pintu-pintu Neraka Jahannam itu dengan keadaan tinggal kekal kamu di dalamnya; maka seburuk-buruk tempat bagi orang yang sombong takbur ialah Neraka Jahannam " ~ Surah az-Zumar ,Ayat 72 ~

Dalam hadis lain daripa Bukhari dan Muslim, Rasulullah s.a.w berkata
" Mahukah aku beritahu kepada kamu tentang penghuni Syurga?"

Para sahabat menjawab : "Tentulah ( wahai Rasulullah ), lalu Beliau pun berkata :-
" ( Penghuni Syurga adalah ) orang yang lemah lagi direndahkan oleh orang lain, kalau dia bersumpah ( berdoa ) kepada Allah nescaya Allah kabulkan doanya. Mahukah aku beritahu kepada kamu tentang penghuni Neraka ?"

Para sahabat menjawab : "Tentulah ( wahai Rasulullah ), lalu Beliau pun berkata :-
" ( Penghuni Neraka adalah ) orang yang keras kepala, buat sesuka hati ( kasar ), lagi sombong perangainya."

so yang mana ade sikap sombong tu, buang2 kanlah. Kita bukan manusia sempurna.
Mida dulu pon ade kisah jugak.. masa tu bawak team form 3 ( program pasca PMR ) panjat gunung Stong kat Kelantan nu. Nak panjat gunung kena beli kasut mendaki, beg baru. So ade sorang cikgu tu si Mat Nasir ( tapi selalu mengaku M.Nasir ) tegurlah..

" Wuyoooooo, kak. Kasut baru deh. Ado gambar binte ( bintang ) kala meroh.. samo pulok denge sarung tange kak tu.. cak ( cap ) samo ko kak?

" comei ko? kasut baru nih. tengok ni, dok jale pon susoh, melekat2 jah kat tanoh. punyo hebat ter kasut baru"

sebenarnya x de niat pon nak berlagak atau riak.. saja balas kata2 dgn bergurau. Tp kalau org x biase mmg nampak riak pon.

Lepas sesi meriakkan diri tu kena panjat byk jugak la anak tangga sebelum menyeberangi sungai menggunakan jambatan gantung. Seelok aje sampai kat jambatan gantung tu sebelah tapak kasut tu tanggal.. huwaaaaaaa. kena mendaki guna kaki ayam.

ha, nampak tuhan bayo cash. Mulut gatal berbinasa, terus kaki kena jadi mangsa. Sakit woo mendaki guna 'kaki cap ayam ni'. Abang guider tu nama Zul, dia sian kat Mida, dia pon bagi selipar mendaki dia kat Mida dan dia mendaki tanpa kasut. Mekasih la bro, walau selipar dia saiz 9 dan kaki Mida saiz 4, hantam saja. Tak mau banyak bunyik dah.. kang kena lagi..huhuhu. Sampai kat Baha's Camp, Zul pon jahit lah kasut tuh. Alhamdulillah dapat pakai balik. Sib baik la si Zul tu mmg pandai jahit kasut dan buat beg mendaki. Ade kedai kat KB. Kalau dia x bwk peralatan jahit kasut tu mau pecah la  kaki ( kaki dia la kut, sbb i kan pakai selipar mendaki dia hehehehe, nakal x sudah.)

oklah ini aje perkongsian Mida tentang sombong.
Yang baik jadikan teladan, hat hudoh dibuat jangan.

Goodbye,
Mida in Love.

Read more...

Thursday, September 5, 2013

Kaunseling Kaunselor.

Salam sahabat2 semua. Hari ni nak bukak sikit le citer pasal yg sangat berkait rapat dengan kerjaya Mida sendiri.Kerja apa ye.. ermm hanya seorang Kaunselor Berdaftar dan bertugas di sebuah sekolah menengah sahaja.. ( sebab x mampu nak bukak behaviour clinic ). So bila bertugas di sekolah ni macam2 la ragamnya. Ada yang ingat keja kaunseling ni perlu menasihat budak2 nakal je. Sampai ade yang sinis kata " ala takat bagi nasihat, kami pon boleh". Tak pon ade yg cakap.."ala bestnyer jadi cikgu kaunseling, bukan ade kelas pon..datang sekolah goyang kaki aje"


Ok.. sebenarnya Kaunseling itu adalah suatu proses perhubungan menolong yang bersistematik berasaskan prinsip psikologi yang dilakukan oleh kaunselor profesional bagi menghasilkan perubahan, perkembangan dan penyesuaian peribadi klien dengan baik dan menyeluruh secara sukarela berlandaskan etika kaunseling.

Objektif Kaunseling. 
 1. Menolong menganalisa keadaan, sikap,pandangan dan kelakuan yang menghalang klien bekerja dengan berkesan. 
2. Menolong klien untuk menyesuaikan diri dalam situasi dan menyelesaikan masalah.
 3. Menolong klien menyelesaikan masalah/ isu. 

Tujuan Sesi Kaunseling.
1. Memberi maklumat. 
2. Celik Akal 
3. Memberi Sokongan 
4. Penyelesaian Konflik.
 5. Membuat Keputusan. 

Paling penting, Kaunselor TIDAK BOLEH :- 
 1. Mendedahkan isu sesi kaunseling dengan orang lain. Ini di kira sebagai melanggar ETIKA KERAHSIAAN.( Bagi kes jenayah baru boleh rujuk dengan pentadbir DENGAN PERSETUJUAN KLIEN- perkara ini perlu dijelaskan masa mula2 sesi kaunseling diadakan ). 
2. Kaunselor banyak cakap dari sesi luah rasa dari klien. 
3. Klien buat tazkirah / nasihat. Ini dikira sebagai communication block oleh klien. Sian dia kan.. nak luah rase, kita pulak yg over.. tu yg klien x sempat abis cerita semua permasalahan atau isu yg di pendam. Kalau kaunselor buat benda ni, mmg dia jenis PERASAN BAGUS.hahahaha. 
4. Buat keputusan untuk Klien. Oh..pleas..no..no..no ye. Kita bagi klien celik akal dulu. Minta dia buat beberapa alternatif. Lepas klien senaraikan alternatif pilihannya, kita bagi baik buruk sesambil suh dia pikir hingga klien decide sendiri keputusan dia. Kalau kaunselor yg buat keputusan, lepas tu klien buat dan hinggalah suatu hari nanti dia rasa keputusan yang kita buat untuk dia tu salah, sampai ke sudah dia maki kita tau. Huuuu x kuase hidup dalam makian orang nih. 

 Kaunselor tu pulak saper?Sape lagi..orang yang bertanggungjawab menjalankan sesi kaunseling le, yang penting mmg ade iktiraf dalam bidang kaunseling sama ada mempunyai diploma/degree/master/phd dlm Bimbingan dan Kaunseling dan paling bagus Berdaftar Perakuan Amalan dengan Lembaga Kaunselor...dapat tittle CR you. hehehe i sudah, thn 2008 dah buat. La ni lagi perit la sebab sapa nak buat Perakuan Amalan kena attend kursus dulu baru diinterview..huhuhu masak beb. Apa pun untuk masa depan elok la dapatkan perakuan tu ye. Senang kalau ade kes2 berat. Budak2 sekarang ni..... ( sambung le sendiri ). Ok.. itu aje, sebagai bahan supper malam ni. 

 Gudn8..huargggggh. Ngantuk sudah. 
 LIFE WIF MORE LOVE ^~^ 
Mida.

Read more...

Wednesday, July 17, 2013

Doa Rajin Solat.

Assalamualaikum.... Alhamdulilah.. ari ni dah 8 ari kita berpuasa.Bagi yang ada anak-anak, mesti nak anak-anak berpuasakan. Tetapi taukah kawan2 semua..daripada kita paksa anak-anak berpuasa, lebih elok kita paksa dia solat dahulu. Ini kerana, sesiapa yang mendirikan solat ,mereka akan berpuasa. Tetapi mereka yang berpuasa ada yang tidak solat. So dapat apa ye. Letih aje semata-mata. Mulai hari ni, jom kita paksa anak-anak jaga solat dulu sambil2 pantau dia berpuasa. Mida guna perkataan paksa, sebab kita ni kalau nak disiplin, memang kena paksa diri dahulu barulah mende tu jadi tabiat. So sementara anak-anak2 masih kecik ni kita paksa lah dulu, nak marah2 manja pon buleh. Tapi kalau dah tua bangka baru nak bertegas, susah la sikit. Okeh.. selain kita paksa dia, marah dia untuk solat.. ni Mida share doa supaya kita atau anak2 rajin solat. Meh kita sama-sama baca yer. Surah Ibrahim. Ayat 40. maksudnya : "Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku" oklah.. cukuplah setakat ni. Bulan2 pose ni tak larat nak taip banyak2. Mata sudah makin memberat. bye-bye u ol's. Mida *_*
Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...