Sunday, September 18, 2011

Air Susu Badan Kurang?

Assalamualaikum..salam sejahtera semua teman.

Alhamdulilah..masih diizinkan Allah Mida meneruskan program BF secara xlusif ini. Syukur.

Walaubagaimanapun, Mida antara ribuan yang di luar sana mempunyai masalah kekurangan air susu badan.. Yup, walaupun selalu di pamkan, hasilnya ciput sangat. Ada rakan tu sekali pam aje penuh botol susu..Mida ni just dapat 1oz ja.. tu yg terpaksa marathon pam sebanyak 3 kali ketika bekerja.. kalau tak, mau stok bf tak cukup pula. Nak tau, nak dapat 1oz tu pun mau 40 minit..puas gilir kanan-kiri-kanan-kiri..wohohoho.Sedih bangat.





Alhamdulilah satu hari tu ada rakan lelaki satu tempat kerja ni bagitau bahawa wife dia pernah ambil PIL PENGGALAK SUSU di KLINIK SULAIMAN Bandar Jengka. So 2-3 hari selepas di maklumkan tu, Mida pergi la beli..

Nak tau hasilnya... tengok pic bawah...


Ni hasil pam pada pukul 11 pagi..tara dapat 100ml.


tadaaaaaaa ni hasil pada pukul 1.30ptg..penuh botol. I Likeeeeee!!!

nak tau camane rupe pil tu.. okeshhh ni dia.


pil ni cuma diambil sebiji pada waktu pagi dan sebiji di waktu malam. Hasilnya memang terbaik.

So bagi yang mempunyai masalah cam Mida ni..boleh la try amik pil ni kat klinik. Ada juga yang cadangkan ambil Pil Air Susu Ibu (ASI ) di mana- mana farmasi. Malah ada juga bagi petua supaya makan jantung pisang ka, lobak putih ka dan bla..bla..bla..heheheh tak cuba lagi. So tak tau hasilnya camna.

Sharing with caring
^_^ Mida

5 comments:

  1. lagi info tentang penyusuan bayi di SIHAT SELALU - Masalah Penyusuan Bayi

    ReplyDelete
  2. sedih, gembira dan jealous pun ada tengok blog2 ibu yang berjaya menghasilkan susu ibu yang banyak.Saya pun macam Mida juga, satu hari hanya dapat paling banyak pun 2auns susu yang diperah.sudah juga mencuba pelbagai makanan dan minuman yang disyorkan dan dibaca online tapi masih juga air susu tak banyak.Pernah minta pil tambah susu tu, dengan nurse masa bersalin dihospital dulu tapi nurse tak bagi, diorang suruh minum banyak air, sedangkan saya ni memang kuat minum air orangya dan cuma suka minum air suam sahaja tetapi masih juga air susu tak banyak.Nak tanya Mida, pil tambah susu tu, ok ke tak da efek kat bb?Mungkin lepas ni nak pergi beli.

    ReplyDelete
  3. akum mida..sy dh susukan anak scara xlusif dari umo shari smpi skrg ni umur dah setahun 6 bulan..tp skrg ni air susu mkin bkurang dah. ingt nk p crila kt mn2 klinik. sbab target nk susukn ank smpi gnap 2 thun...stkt ni mida ambik pil tu ok x? xda efek kt bby x?

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillahh akak pi klinik swasta cakap nak Pil Air Susu Ibu. X dak masalah pon. 1 keping tu dlm RM 8.00 aje kalau x silap. Tp ade rakan amik Shaklee. Selain tu makan lobak putih pon cepat bykkan susu. Cubalah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...