Thursday, August 19, 2010

Opor Daging

Opor ni makanan yang popular sekitar pekan dan chenor. So kalau nak cari rempah opor, area sane je la yang banyaknye... Opor ni sedap di makan dengan nasi minyak...tapi lau ngan nasi putih pun kira ok..

Bahan
semangkuk daging yang telah siap di hiris.
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1' halia
sebiji buah keras
1 biji bawang besar
bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis- sikit je tau.
minyak untuk menumis
ssedikit air asam jawa
2 batang serai- dititik/di ketuk
santan pekat - 1/2 cawan
1 sudu kerisik
3 sudu cili boh/cili giling
2 sudu serbuk rempah opor- bancuhkan ngan air sikit.
Garam dan gula secukup rasa.

Cara buat
- tumbukkan bawang merah,bawang putih,bawang besar, halia dan buah keras.
- tumiskan bahan-bahan tersebut bersama kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Agak-agak naik bau, masukkan cili boh bersama rempah opor. Kacau rata selama 5 minit, api jangan terlalu kuat.
-masukkan daging dan biarkan daging lembut dan mesra di dalam awas tumisan.
- Bila awas bahan naik minyak, masukkan air asam jawa, santan pekat,kerisik dan serai. Kacau rata dan masukkan pula garam,gula secukup rasa. Tunggu hingga mendidih dan nampak naik minyak barulah opor masak sepenuhnya.


Ni la rupanya opor tu. Ni sengaja Mida tak keringkan sangat kuahnya. Biasalah saja buat kuah untuk makan berbuka, idok le mengkelan sangat nak di acukan dengan nasi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...