Monday, August 16, 2010

Nasi Kerabu

Ok, ni menu fovourite cik abang Mida la. Nak buat gone, mmg made from Klate.So start jadi isteri dia, Mida kena belajar cara2 buat nasi kerabu nih.

Bahan Nasi
 2 pot beras
pewarna biru

Bahan Awas Kelapa
1/2 biji kelapa parut
3 ekor ikan kembong
3 ulas bawang merah - hiris dan tumbuk
1/2 inci halia - hiris dan tumbuk
3 batang serai- hiris dan tumbuk
lada hitam ( jika suka..)- tumbuk
garam,gula,ajinomoto secukup rasa.

Kuah Budu
Budu
sebatang serai
1/2 keping Gula kerek
seulas bawang putih

Ulam
Kobis
Kacang Panjang
Timun
Daun Salom
Daum Serai Kayu

Daging Bakar
Daging lembu
1 susu sos tiram
1 sudu sos cili
1 sudu kicap pekat
1 sudu serbuk cili
1 sudu serbuk kunyit
3 sudu gula
sedikit garam

Cara Buat
1. Beras di basuh dan ukur air seperti biasa, masukkan pewarna biru dan tanakkan hingga masak.
2.Kelapa yang telah di parut, sangaikan atas kuali hinga sedikit kekuningan. Angat dan tumbuk dalam lesung batu sedikit supaya lembut.Ketepikan.
3.Ikan kembong direbus, setelah siap sila ambil isinya dan tumbuk.Ketepikan.
4.Bawang merah,halia dan serai juga ditumbuk secara berasingan dan ketepikan.
5. Ambil satu bekas campurkan kesemua bahan- kelapa parut, ikan rebus, bawang merah,halia dan serai.Jika suka lada hitam, anda boleh campurkan sekali. Gaul rata dan masukkan gula ,garam dan ajinomoto secukup rasa. Setelah siap, sangaikan lagi sekali.
6.Untuk buat kuah budu- Masukkan anggaran budu ke dalam periuk bersa,m gula kerek, bawang putih yang telah di ketuk dan serai. Masakkan di atas api sedehana.
7. Untuk daging bakar- peramkan daging dengan semua bahan dan letakkan dalam peti ais dalam tempoh 1 jam. Sesudah itu bakar dan dihiriskan.
8. Ulam-ulaman di hiris. Juga boleh sediakan keropok goreng bagi penyedap rasa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...