Wednesday, August 29, 2012

Aku, Agusdhanik dan Potret


tiba2 tingin nye jadi orang yang pandai melukis potret. Tingin betul nak belajar. teringat kata2 pensyarah Mida dulu, bakat itu ade dalam setiap manusia cuma ia tidak dikeluarkan secara maksima. Jadi cara nak kembangkan bakat yang terpendam adalah melalui latihan yang berulang kali. kalau hasilnya semakin baik, itulah bakat yang kita pendamkan atau tak kita sedari.
Selalu jalan2 kat TC ( Teluk Cempedak, Kuantan ) nampak seorang uncle tu melukis potret. Suka tengok dia..hehehe tengok hasil dia tau. Memang cantik. Tingin nak jadi cam dia. Tapi.. x de basic melukis. Zaman sekolah dulu ( time form 1) suka ponteng kelas Seni sbb x suka ngan cikgu seni tu ( tp cikgu seni tu la ni dah jadi abang ipar i pon).
Bulan Feb aritu Mida ada received buku Bimbingan Melukis Potret, dan kat dalam tu ade kata2 semangat sket.
kate2 ni la membuatkan Mida tak sabar2 pi MBS kuantan cari charcoal ( betul ke idok eja ni..bantai je la labi- maksudnya pensel arang) Tapi cam biasa le kalau namanye si Mida ni. Beli barang awal2 tapi sampaikan hilang pensil charcoal tu tapi hasil tak buat2 lagi hehehe.

So pada ramadhan ini selepas 5 bulan menerima buku ini, baru la terhegeh2 Mida mencabar diri untuk melukis potret. Lukisan potret ni mestilah gambo anak2 pengarang jantung limpa ni la.

Sebelum tunjuk kat korang..sila la jangan gelak. Ni first time buat. memang buruk gile hasilnye. Tapi kena cuba lagi kot seratus kali baru cumel. Tapi nak cuba sampai setaus kali tu ntah la makan berapa tahun nak menyudahkannye. Apa pon memang seronok menyiapkan potret yang x menjadi ini. hahahaa.

Layan je la ye potret2 nih. Santapan untuk anda yang hatinya tengah lara .Cheihhhhh.

Gambar Isya selepas lahir ke dunia. Bab bibir..aduyai mcm mulut agrybird la pulop.

Isya masa umur 1 tahun 2 bulan. Ade 'samtin' gak yg x kena pada lukisan nih.. ce teka.

Aqiss tengah melalak di usik oleh Alwi staff makmal di SMK Jengka 2. Molot cam senget je kan. 10 kali padam,lukis,padam,lukis bibirnya tu tetap x jadik.Aishhhhhh.

Orang tak cerdik gini le, siap buat petak2 takut lari kedudukan. Apapun tetap nampak mata Isya cam beso sebeloh je.

Lagi satu nk cite nih, potret ni x guna charcoal pon, gune pensil 2B jer..kan charcoal dah hilang. Maleh nak gi beli lagi.

Oklah cukup la malam ni aje buat sampat 4 entri..nampak beno Mida x de keja ye..hehehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...